Още две българки си осигуриха най-малко бронзови медали от Eвропейското първенство по бокс за жени, което се провежда в столичната „Асикс Арена“. Габриела Димитрова (51 кг) и Деница Елисеева (60) спечелиха срещите си и се класираха за полуфиналите в своите категории.

Първо Габриела нямаше особени затруднения срещу гъркинята Айкатерини Куцогеоргопулу и спечели категорично с 5:0 съдийски гласа – 30:27, 29:28, 29:28, 29:28, 30:27.  Това е трета победа за българката над тази съперничка в трите им срещи досега. 

В спора за място на финала Димитрова ще се изправи срещу високата рускиня Светлана Солуянова, която спечели също с 5:0 срещу Вероника Ким Лосвик от Норвегия.

Габриела бе доволна от изявите си на ринга. „Вработих се вече в турнира, осигурих си и медал, сега целта е той да е колкото се може от по-благороден метал“, сподели тя. Относно следващата си съперничка българката заяви, че ще разчита на треньорите за това как да противодейства на дългите й ръце, а нейна ще е задачата да изпълни указанията им.

Изключително зрелищна победа пък извоюва Деница Елисеева. В кат. до 60 кг тя тотално обезкуражи молдовката Кристина Кравченко. Пълното единодушие на съдиите – 5:0 (30:26, 30:26, 30:26, 30:25, 30:27), е най-малкото, с което може да се опише превъзходството на българката. Тя бе далеч по-агресивната, не спря да нанася удари от начало до край, а след последния гонг дори се разтанцува на ринга и слезе на бегом от него.

Доволен от изпълнението на поставените задачи бе и личният й треньор Жоел-Солер Арате. „Казах й да се раздаде максимално във всеки един от рундовете и го направи. Страхотно игра“, похвали той възпитаничката си.

На полуфиналите Деница ще има тежка задача срещу бронзовата медалистка от Рио 2016 Анастасия Белякова от Русия, която имаше затруднение срещу Ала Яршевич от Беларус, но спечели с 3:2 съдийски гласа. 

Така България вече има сигурни 5 медала, а довечера може да прибави още един, тъй като в 18:45 ч на ринга за своя ¼-финален мач ще излезе Стойка Петрова. Нейна съперничка в кат. до 54 кг ще бъде англичанката Ебони Алис Лили Джонс.