На огромен интерес от целия свят се радва Първият световен форум за равни права в бокса (AIBA Gender Equality Forum), който се провежда у нас по инициатива на Емилия Груева, вицепрезидента на Българската федерация по бокс и председател на комисията по женски бокс на АИБА.

„Получихме похвали и запитвания от различни краища на света с искане за участие, но местата в коучинг семинара са ограничени. Тук са президентките на боксовите федерации на Свазиленд и на Венецуела, имаме и представителка от остров Кук. Получихме искане от страна на Океания да проведем такъм форум и при тях. Имаме позитивен отзвук и от Европейския парламент, и Европейската комисия“, заяви Груева на среща с представителите на медиите.

„Това е историческо събитие за световния бокс, което е организирано на високо ниво и се радва на изключителен успех. Европейската боксова конфедерация (EUBC) и международната федерация работим усилено в тази посока за равенство в бокса, така че подкрепяме всяка инициатива в тази посока“, подчерта президентът на европейския бокс и вицепрезидент на АИБА Франко Фалчинели.

Заради големия интерес такива форуми ще се провеждат на всеки две години, като следващият ще е след олимпиадата в Токио през 2020 г. На него ще бъде направен анализ и на увеличения брой женски категории (от 3 на 5) в олимпийската програма. Всяка година пък ще се провеждат отделни форуми по континенти, обяви още Емилия Груева.

Специален гост-лектор на Първия световен форум за равни права в бокса е българската шампионка в професионалния бокс Деси Кирова, по-известна като Дейзи Ланг. Участват още доскорошната ни националка с медали от европейски и световни първенства Светлана Каменова, която е международен треньор към АИБА и Мария Каваклиева - международен съдия от най-висок ранг.

„За мен е истинско удоволствие да съм гост на подобен форум в родината си. Мисля, че е дошло време да започна нещо ново, на по-високо и на по-сериозно ниво с Българската федерация по бокс“, обяви Деси Кирова, единствената българка, приета в Женската зала на славата в САЩ. Тя разкри, че би помагала на български таланти, които искат да следват пътя й, извел я до световните титли в професионалния бокс в периода между 1999 и 2004 г.

Франко Фалчинели коментира и бъдещето на бокса в олимпийското движение: „АИБА изпълни всички указания и изисквания на МОК и се надяваме да запазим мястото си в олимпийското семейство, защото боксът и от първите спортове в него“.