Бронзов  медал за България спечели Борислав Найденов на най-големия таекуондо фестивал в света – Hanmadang, който се провежда на остров Джежду, Корея. 

В дисциплината комплексно чупене с максимална техническа сложност Боби Найденов от СК  Таекуондо Фитнес завоюва бронз , нареждайки страната ни до титаните в таекуондото - Китай и Иран.  Само 10 стотни е разликата в класирането между България и Китай. Една от най високите оценки – 7,8 точки, качи България  на почетната стълба до Китай с 7,90 точки и Иран с 8,30 точки. 

Родните таекуондо успехи, обаче не спират до тук, след като преди това отборът ни в дисциплина отборно Пумсе – юноши стигна до осминафиналитe в групата, в която се състезават 32 отбора от цял свят. Пътят към медала на националите ни – Ася Борисова и Весела Галева от  СК Спарта и Борис Радев от СК Файър, бе препречен от силния отбор на Китайско Тайпе, който по-късно очаквано завоюва първото място. Стотни бе разликата, която раздели родните национали от победата над фаворитите в дисциплината от Тайпе. 

Още победи и гордост за България от най-мащабния таекуондо фестивал, идват и от Бахман Афшар от СК Спарта - треньор в дисциплина Пумсе и състезател в дисциплина силово чупене. Бахман премина елиминационния кръг в категорията и във вторник му предстои още един елиминационен кръг за медал. 

Таекуондо

източник: Filip Petrunov

Въпреки, че надпреварата на о-в Джежду продължава, българските национали дадоха категорична заявка за българското превъзходство. Президентът на БФТ и вицепрезидент на WTE Слави Бинев продължава да подкрепя националите ни на място. Той е там по лична покана на президента на KUKKIWON – д-р О, който обяви дейността на БФТ и Слави Бинев за съществени за популяризирането и развитието на таекуондото в световен план. 

Припомняме, че това е първото участие на български отбор на най-големия таекуондо фестивал в света – Hanmadang, където само участието е своеобразен успех, а медалите и успехите, които  българите печелят - уникално събитие. Този фестивал е своеобразно Световно първенство по таекуондо в дисциплините пумсе и техника. 

Олимпийското таекуондо продължава да чупи бариери и да доминира сред родните спортове, като основен повод за родна гордост,  развявайки високо българския флаг на всяко родно и международно състезание. И докато до преди 2 години, България нямаше нито един медал от Световно първенство по таекуондо, към момента вече има световен шампион и медали във всички световни дисциплини.