Най-голямата верига за смесени бойни изкуства в света - Ultimate Fighting Championship (UFC), официално направи значителна промяна в антидопинговата си политика.

Откакто компанията започна работа с Американската Антидопингова Агенция (USADA) през 2015-та година, нейната политика бе незабавно да обяви публично всяко евентуално нарушение на правилата. В средата на юли тази година, обаче, от UFC решиха да променят политиката си и сега ще обявяват нарушението едва след като случаят бъде разрешен.

"Ако един боец даде положителна допинг проба, няма да му позволим да се бие, докато този случай не бъде разрешен. Ще дадем възможност на спортиста да се защити, без това да бъде огласено публично. Мигновеното обявяване на резултатите създава негативен образ на боеца, дори преди обществеността да научи всички факти по случая, ", заяви Хънтър Кембъл, шеф на правния отдел на UFC.

"Проблемът е, че например някой като Джон Джоунс два пъти по невнимание е нарушил антидопинговите правила и затова не трябва да бъде подложен на сурово четиригодишно наказание. Това продължително наказание просто не съответства на тежестта на нарушението, извършено от него", добави Хънтър.