Треньорът на Кубрат Пулев Ули Вегнер разкри, че без грам колебание е последвал българския боксьор при раздялата му с предишните промоутъри „Зауерланд”. Опитният германски специалист очаква неговият 37-годишен възпитаник да надвие Хюи Фюри на 27 октомври в София и да се превърне в официален претендент на Международната боксова федерация (IBF) за световната титла, която е притежание на Антъни Джошуа.

76-годишният Вегнер заяви, че не се занимава със „средностатистически спортисти” и това е причината да продължава работата си с Кобрата.       

„Както каза Кубрат, разделихме се предишните промоутъри. Това бе негово желание и аз го последвах. Аз съм дал своята дума да бъда до него не просто за да печелим, а защото е удоволствие да го тренирам”, каза Вегнер по време на официалната пресконференция, предшестваща звездния двубой.

„Това, което най-много ме впечатли при него в тренировките, е, че той е страшно целеустремен и има желание да се промяна. В спорта всичко е въпрос на развитие, на промяна. За нас този мач ще бъде интересен и вълнуващ, но съм сигурен, че Кубрат има възможностите и ще успее да победи.”

„Седмици наред анализираме противника, но Кубрат има опита да победи. Тук говореха за страх. Няма място за страх! Убедени сме, че Кубрат може да донесе световна титла за България Работил съм много момчета през годината, но никога не съм срещал такова момче, толкова целеустремено в желанието си да спечели и да зарадва България.”

„Ако отново попаднем в такава ситуация (загуба срещу Хюи Фюри – б.р.), продължаваме да се подготвени за мач за световна титла и ще се борим за това. Това, което най-много ме впечатлява в Кубрат е, че той е толкова решен да донесе световна титла в България.”

„Говорихме вече за опита на двамата. Опитът при аматьорите и професионалистите играе различна роля. При аматьорите той играе краткосрочна роля, докато на професионалния ринг е много по-различно. Именно опитът може да направи разликата.”

„Контузията на Пулев беше тежък удар, защото той беше много добре подготвен за мача с Джошуа. Травмата беше удар и за двама ни. Така се случва в живота и спорта. Трябваше преди всичко да реагираме психологически. Както вече казах, Пулев е изключително фокусиран и мотивиран. Той обича България, иска да донесе световна титла тук.”

„За него е много важно да не разочарова феновете си в България. Той ми каза: „Тренер, помогни ми, искам да спечеля”. Върху какво работихме през последните 18 месеца? За да се убеди един спортист, който вече има своите стратегии и качества, трябва да му показвам примери. Аз това правя. Той самият е много интелигентен и има усет към мачовете, но има дребни неща, които е нужно да промени, например като да бъде по-затворен в защита.”

„Аз съм сигурен, че той може да спечели титлата. Аз не тренирам средностатистически атлети. Работя под голямо напрежение, защото спортистът ми се доверява, а това автоматично ме поставя под напрежение. Няма как да изляза от тази ситуация. Трябва да опитам благодарение на моите опит и знания, каквито съм придобил много в живота си. Ако не вярвам, че победата е възможна, значи аз също съм загубил. Това би накърнило моите чест и его”, допълни Вегнер.