Йосиф Панов - Пепелянката (14 победи, 7 с нокаут и 3 загуби) се утвърди като един от най-добрите български професионални боксьори. Той стана национален шампион в суперполусредна категория на голямата галавечер в "Арена Армеец" през октомври след зрелищна 10-рундова битка срещу Стилиян Костов - Убиеца.

Талантът дълги години е национал в подрастващите формации на България. Той има бронзов медал от европейското първенство за юноши през 2011-а. 23-годишният плевенчанин е в серия от 12 поредни победи. Той отново ще се качи на ринга на 3 май. Пепелянката ще се бие с Иван Николов на галавечерта "Макс Файт" в столичния хотел "Маринела".

- Йосиф, вече направихте един мач през 2019-а. Как се чувствате в началото на новия боксов сезон?

- Отлично. След галавечерта в "Арена Армеец" в края на миналата година се видя, че съм готов психически. Бих се със самочувствие. Титлата на България е стъпка, която затвърди свършената работа с моя екип. Преди три седмици направихме тестов мач, за да видя в какво състояние съм (победа с отказване срещу Сергей Стефанов във втория рунд). Получи се добре. 

- Стилиян Костов - Убиеца има желание за реванш след оспорваната битка с вас. Готов ли сте за втори мач?

- Ще му дам реванш. След първата победа вече ще ми бъде по-лесно. Тогава имаше повече напрежение. Атмосферата в "Арена Армеец" беше много различна. Подгрявахме най-добрите български боксьори Кубрат и Тервел. Бях по-притеснен. Сега това няма да го има.

- Следващото изпитание е след няколко дни. Ще се биете с Иван Николов на галавечерта "Макс Файт". Какво знаете за съперника?

- Запознат съм с него. Изучавам го почти всеки ден. Тренирам специално за него. Изпитанието ще бъде рисковано, защото той няма какво да губи. Файтър, които размахва опасни крошета. В бокса може всичко да се очаква. До последно не е ясно какво ще стане. Видяхте какво се случи в мача на Кубрат Пулев с Богдан Дину в четвъртия рунд. Трябва да дам всичко, за да спечеля.

- Какви са вашите планове за 2019-а?

- Целта е да се бия за международна титла. Всички мачове, които в момента правя, са като подготовка за по-голямата цел.

- Ще ви видят ли вашите родни фенове на галавечер в Плевен?

- В града има хора, които уважават спорта. Това са общинският съветник Владислав Монов и народният представител Владислав Николов. Ще съдействат, за да се получи шоу. Идеята е да направим галавечер със 7-8 мачове. За целта имаме нужда местни спонсори да помогнат. Надяваме се да се срещнем с кмета и да ни предоставят за шоуто зала "Балканстрой", в която дълго време течеше ремонт.

- Ако направите самооценка, колко голям е вашият прогрес в сравнение с миналата година?

- С мачове всичко се постига. Все още съм млад. Желанието ми е да се бия колкото се може по-често. Удоволствие е, а и се чувствам доста добре. Титлата на България е допълнителен стимул, за да тренирам още повече и по-качествено. Доста по-упорит съм.

- В престижната класация на "Боксрек" вие сте на второ място в ранглистата на най-добрите български боксьори от всички категории. Зад вас са утвърдени имена като Тервел Пулев и Спас Генов. Как приехте това признание?

- Невероятно е. Дори не можех да повярвам. Точно това написах и на моя мениджър Васко Алексеев. Много се изненадах, когато я видях. Мои приятели пратиха снимки. Останалите в Топ 10 наистина са изключително опитни и класни като Спас Генов и Тервел. Радвам се, че имам късмет как трудът се възнаграждава.

- Готов ли сте да последвате Кубрат, Тервел и Спас Генов и да заминете да тренирате в чужбина?

- Определено имам подобно намерение. Желанието ми е да правя спаринги с чужденци в Англия и Германия. Това много ще помогне. Крачката ще означава развитие. В България вече няма с кой да тренирам. Трудно се намират спаринги, които се раздават докрай. Доста активен съм и държа темпо. Има няколко момчета, които се въртят на рунд срещу мен. Понякога на минута и половина. Виждам, че нещата трябва да се променят.

- Освен състезател помагате и в боксовата зала в Плевен като треньор. Надъхват ли се младите таланти от вашите успехи?

- Много съм щастлив, защото ми доставя удоволствие. Имам вече и няколко състезатели. Единият е Стилян Георгиев. Той е на 10 години. Сега ще участва на турнир турнир. Другото момче е на 13 години и вече печели медали. Валентин Георгиев, на когото също помагам, стана втори при мъжете на 52 кг. Благодарен съм на моя треньор Александър Владимиров, който ми предостави тази възможност. Освен, че се развивам в тази посока, изкарвам и някой лев, за да съм спокоен и да съм в залата.