Сребърният медалист от Световното първенство по борба Кирил Милов гледа все по-уверено към голямата си цел – медал от Олимпийските игри. Той достигна до финала на шампионата в Унгария само 4 месеца, след като претърпя тежка операция за изваждане на пирони от крака му.

През 2015 година един от талантите ни в борбата класически стил получава тежко счупване, което поставя кариерата му под въпрос.

„Беше доста труден момент. Бях в болница, но когато човек иска да постигне нещо, е нормално да дойде и успехът. Много леки колебания може би съм имал, но сега съм много по-отпуснат и психически и затова мога да покажа пълния си потенциал.”

По ирония на съдбата, за медала от световното помага контузията на титуляра Николай Байряков. Макар че е с 5 кг под категорията до 97, Милов си проправи уверено път до финала, показвайки най-красивото от класическата борба.

„Разбира се, има и късмет, защото аз се подготвях за моето Световно. Благодаря на треньорите, че отидох на световното за мъже. Напрежението беше по-малко, защото нямаше очаквания. Аз бях освободен и това ми помогна. Аз съм по-техничен състезател. Не разчитам толкова на физика, колкото на хватки и техники и се радвам, че успях да го покажа на Световното. Повечето хватки, които направих, са ми сред любимите. Разбира се, съперници като руснака са ме проучили и по-трудно става. С повече тренировки ще станат нещата. Емоциите не са отшумели. Все още има еуфория. Надявам се скоро да отшумят, за да може да започна да тренирам отново.”

Дни след успеха Милов изглежда осъзнава тежестта на медала и е готов да преследва още по-високи цели.

„Момчетата тренират много. Надявам се да вземем медали от Олимпиадата, защото това е мечта на всеки млад спортист – да спечели медал от олимпиадата. Няма време за главозамайване. Като вземеш медал, отговорността става по-голяма и няма как. Още от малък майка ми казваше - ти си моят шампион, но се надявам в бъдеще да имам още по-големи постижения”, завърши Кирил Милов.