През изминалия уикенд шампионът на UFC в лека категория Хабиб Нурмагомедов помрачи доминантната си победа над ирландската суперзвезда Конър Макгрегър, след като след края на срещата прескочи клетката и нападна хора от екипа на Макгрегър. Хора от отбора на Хабиб пък скочиха в клетката и нападнаха Конър. Това беше едно гигантско фиаско, което ужаси някои хора и забавлява други. Някои смятат, че това е напълно заслужено след опита на Макгрегър за саморазправа с Нурмагомедов в UFC 223 (атаката над автобуса), други пък са на мнение, че две грешни постъпки не правят една правилна, което обективно погледнато е така.

В крайна сметка единственото мнение, което има значение, е това на Държавната атлетическа комисия на Невада (NSAC). Изглежда, че екипът на Нурмагомедов може да избегне наказателни обвинения, след като Макгрегър отказа да заведе иск срещу тях, което доведе до освобождаването на трима мъже, арестувани от полицията след мелето в клетката. Няма съмнение обаче, че Държавната атлетическа комисия на Невада ще предприеме действия.

Хабиб Нурмагомедов

източник: Gulliver/GettyImages

Те вече решиха да задържат хонорара на Нурмагомедов в размер на 2 милиона долара, докато в същото време позволиха на Макгрегър да прибере своите 3 милиона долара, след като прегледаха кадри от инцидента. Това очевидно значи, че комисията планира по-тежки санкции за Хабиб, отколкото за Конър, въпреки че в някои кадри се вижда, че ирландеца замахва към някой от ъгъла на Хабиб, преди някой да го нападне. За щастие на Нурмагомедов, дори и от NSAC да задържаха хонорарa му, те няма как да задържат парите, които той ще получи от продадените телевизионни пакети.

Каква глоба ще отнесе Хабиб наистина зависи от това колко разтревожени са в NSAC от неговата постъпка. След като скандалният инцидент с Майк Тайсън от 1997-ма година, когато той отхапа част от ухото на Ивендър Холифийлд, се превърна в масово меле, Тайсън беше изправен пред 5-годишно наказание, но правомощията на комисията тогава бяха ограничени и те можеха да го глобят само с максимум до 250,000 долара. Вместо това, NSAC решиха да отнемат боксовия лиценз на Тайсън, което им позволи да му наложат глоба в размер на 3 милиона долара, което представляваше 10% от хонорара му на стойност 30 милиона долара.

Отнемането на лиценза на Тайсън де факто означаваше 12-месечно наказание. В края на тези 12-te месеца Тайсън можеше да кандидатства за нов лиценз, но комисията, разбира се, беше свободна да му откаже. Тайсън в края на краищата се би в Лас Вегас две години и половина след инцидента с Холифийлд.

Но това очевидно беше по-голям инцидент, като се има в предвид уникалната природа на Тайсън и решението му да отхапе парче от тялото на Холифийлд. Нека се върнем просто към по-дребните мелета? Джон Джоунс например завлече Даниел Кормие в тълпата от хора, хвърляйки някой друг удар на пресконференция преди срещата им в UFC 178. Тогава от NSAC не ги наказаха с отнемане на състезателни права или отменяне на самата среща. Вместо това от комисията им наложиха глоба в размер на 10% от техните хонорари.

В друг случай пък, водейки до UFC 202, Конър Макгрегър и Нейт Диас решиха да се замерват с бутилки с вода на пресконференцията преди срещата. Тогава комисията първоначално отново разгледа възможността да отнеме по 10% от хонорарите им. Вместо това, обаче, те решиха да ги глобят със 150 000 долара за Макгрегър (5%) и 50,000 долара за Диас (2,5%), като и двамата получиха и по 50 часа общественополезен труд. След като екипът на Макгрегър обжалва, тази сума беше намалена до 25 000 долара за него и 15 000 долара за Диас с по 25 часа общественополезен труд.

Най-близкият пример за станалото през изминалия уикенд в UFC, e масовото меле, което се разрази във вече бившата верига за смесени бойни изкуства Strikeforce през април 2010-а година. Тогава след победата на Джейк Шийлд над Дан Хендерсън в основното събитие за вечерта, Джейсън Милър прекъсна речта на Шийлд след победата, за да поиска реванш за себе си. В този момент започнаха да летят юмруци между Джейк Шийлдс, Джейсън Милър, Ник Диас, Нейт Диас и Гилбърт Мелендес, след което, разбира се, всички те се сблъскаха с Държавната атлетическа комисия на Тенеси.

От комисията предложиха сладка сделка, за да забравят за ситуацията. Всеки боец беше изправен пред глоба от 5000 до 7500 долара и 3-месечно наказание... но ако оспорват това решение, те са изправени пред глоба от 20000 долара и 9-месечно наказание. Не е изненада, че всички приеха наказанията си, дори и Нейт Диас, който не беше лицензиран от комисията в Тенеси и технически не беше под тяхна юрисдикция. Той обаче също реши да плати, вместо да рискува от комисията в Тенеси да се свържат с други атлетически комисии и да препоръчат отнемането на неговия лиценз.

Да бъдеш лицензиран е ключов елемент в това дали дадена комисионна може да направи живота ти тъжен заради участието ти в сбиване извън клетката. На събитие на веригата за смесени бойни изкуства World Series of Fighting (WSOF), Хабиб Нурмагомедов и Нейт Диас се озоваха в битка извън клетката, която по-късно се разпространи и по улиците на Лас Вегас. Но тъй като засегнатите лица в момента не са били лицензирани за двубои от комисията, комисията няма правомощия да се намесва. Това е и причината, поради която Конър Макгрегър успя да се измъкне "чист" от инцидента с атака над автобуса в UFC 223 без санкции от Нюйоркската атлетическа комисия.

Очевидно никой не знае какво да очакваме от Държавната атлетическа комисия на Невада (NSAC), докато те самите не обявят намеренията си. Но въз основа на историята от минали действия, очакваме глоба в размер на 10% за Хабиб (200000 долара) и спиране на състезателните му права от шест месеца до една година. Ако обаче от комисията наистина искат да накажат Хабиб, те могат да отнемат лиценза му, което ще остави наказанието му с отворен край, което пък ще го постави в наистина сериозно безпокойство в обозримо бъдеще.

Какво е вашето мнение? Това звучи ли ви справедливо?