Мнозина може би не знаят името на Ивайло Иванов. Родният джудист в категория 81 килограма може да бъде определен само по един начин в своята област – абсолютна звезда. Българинът достигна до първата позиция в световната ранглиста през 2017-а година, а това казва достатъчно.

„Не, на мисля, че аз съм най-добрият. Доста хора сме сред най-добрите и даваме всичко от себе си”, коментира 23-годишният монтанчанин за предаването „Събуди се” по NOVA. „В девети клас губех доста, но давах всичко от себе си. Когато отидох да тренирам в ЦСКА, се разбра, че става нещо от мен.”

Зад гърба си той има репбликански, европейски и световни титли. Всъщност последният му трофей от първенството на Стария континент дойде през юли тази година. Месец по-късно голямата ни надежда отпадна в третия кръг на Световното първенство, ала това по никакъв начин не омаловажава стореното от него.

„Това е един изключителен успех, който не знам дали е постиган в България”, заяви пък треньорът му Свилен Скерлев. „Хората може би не знаят, в джудото организацията на спорта е като тази в тениса. Много си приличат – имаме Големи шлемове, Гран При, Мастърс… От всички тези турнири, плюс Световните и Европейските първенства, се събират точки. Конкуренцията е ужасяваща”, добави той.