Албена Ситнилска е световна и европейска шампионка по таеукуондо и кикбокс. Тя бе специален гост в предаването на NOVA – „Събуди се“, където говори за това какво кара една крехка жена  да се захване с бойните спортове, както и за предстоящия ѝ бой в клетка с азербайджанска съперничка на 9 февруари в зала „Универсиада“

„Световна и европейска шампионка съм в таекуонзо и кикбокс. Опасна съм само на ринга. 22 години се занимавам с бойни спортове“, започна Албена.

„Тренирам много и пазя хранителен режим“.

Тя разказа, че още като дете се е запалила по таекуондото. Заедно с приятелки са отишли да се запишат, а състезателите в клуба, показващи медалите си в залата, я вдъхновили да се захване с начинанието.

„Ако не се бях захванала със спорта, исках да съм дизайнер на облекла. Това съм завършила. Животът обаче крие изненади“, добавя състезателката.

„Година, след като започнах да тренирам бе първото ми състезание. Не бе сполучливо. Изкараха ми въздуха. Майка ми бе в залата, каза, че такъв спорт не иска да тренирам, но мен ме влекат трудностите. Европейската ми титла в таекуондото е първата ми голяма победа. Това бе през 2004 година“, спомня си Албена.

„Когато спечелиш една титла, трябва да я защитиш следващия път“.

„Скъсах връзки на коляното. Извади ме от строя за година. След това забременях и станаха 2 години“, разказва състезателката.

„До осмия месец правех тренировки, съобразени с положението ми. след раждането след месец се върнах в залата“.

„Дъщеря ми няма много избор, аз съм постоянно в залата. Баща ѝ ми е треньор, така че горе-долу в залата израства“, не крие амбициите си Албена

„Спортът те изгражда като човек. Искам ни тя да мине по този път, за да усети как спорта те прави по-добър човек“.

„Има си женска злоба в кикбокса, при мъжете не е така. Те не обичат да губят“.

„Жените според мен търпят повече болка. Те са много по-издържливи и силни“, категорична е Албена.

„Със съпруга ми станахме гаджета, след като той ме свали на с една хватка. В общи линии успяваме да се издържаме, но съчетаваме с още няколко дейности. Аз съм и графичен дизайнер. Работя във фитнес като инструктор“.

„Аз съм човек на изкуството, обичам да рисува. Правя дизайна на грамоти, медали на всички таекуондисти“, разкрива за страничното си занимание Албена, която не крие, че най-голямата ѝ мечта е да възпита силен характер в детето си.

Пълния репортаж може да видите в прикаченото видео!