Световният шампион в тежка категория Антъни Джошуа оглавява листата от 12 номинирани за наградата на Би Би Си за “Спортна личност на годината” във Великобритания.

Джошуа: Ще нокаутирам Уайлдър с един удар, ще сваля и Паркър

Британецът е фаворит за отличието, след като разби по-рано през годината ветерана Владимир Кличко с технически нокаут. След това пък се справи с Карлос Такам пред погледа на 80 хиляди зрители в Кардиф, като по този начин защити световните си титли от IBF и WBA.

В битката за “Спортна личност на годината” срещу него изправя още Люис Хамилтън, който преди месец си върна титлата във Формула 1. Пилотът на Мерцедес стана за 4-и път световен шампион в надпреварата и то два кръга преди края на шампионата.

Хамилтън: До последно преследвах победата

Конкуренция ще им прави четирикратният олимпийски шампион в дългите бягания Мо Фара, който триумфира в бягането на 10 000 метра пред препълнените трибуни на Олимпийския стадион в Лондон. 

След това 34-годишният британец триумфира в последното си състезание на писта след много драматично бягане на 5000 метра от Диамантената лига в Цюрих.

Нападателят на Тотнъм Хари Кейн също ще се бори за престижната награда. През изминалия сезон той грабна приза за голмайстор на Висшата лига, след като финишира с 29 попадения, като 7 от тях вкара само в последните два мача - 4 срещу Лестър и 3 срещу Хъл.

Хари Кейн: Много хора се съмняваха в нас

Също така списъка допълват Елис Кристи (кънкобегач на шорттрек), Крис Фрум (записа исторически дубъл "Тур - Вуелта" в една година), Джоана Конта (9-ата в класирането на WTA), Джони Пийкок  (грабна златото на 100 м на параолимпийските игри в Лондон), Адам Пийти (спечели златото на олимпийските игри на 100 м бруст), Джонатан Риа (пилотът на Казаваки за втори пореден път триумфира като шампион в световните серии), Аня Шрубсол (световен шампион по крикет) и Бианка Уокдън (носител на златен медал в тежка категория от световното в Южна Корея).