Кога е сблъсъкът между Антъни Джошуа и Александър Поветкин?

- Събота, 22-ри септември 2018-та година.

Къде ще се проведе мачът?

- Стадион "Уембли", Лондон, Англия.

Къде ще може да наблюдаваме двубоя?

- Боксовия мач ще можете да гледате на живо по DIEMA SPORT 2, както и онлайн на PLAY DIEMAXTRA.

Антъни Джошуа срещу Александър Поветкин: Кога, къде и как?

По същество:

Антъни Джошуа ще се опита да направи седма поредна защита на световната титла и този път ще защитава всичките си четири титли срещу опасния руснак Александър Поветкин. Възходът на Джошуа към това да стане абсолютен шампион в тежка категория може да се окаже в реална опасност срещу опитен и често отбягван противник.

Нека разгледаме нещата от близо:

* С 11 години разлика във възрастта, 14 двубоя повече и плюс 8 години като професионален боксьор, Поветкин със сигурност носи опит в безспорно най-голямата битка в живота си. Със само една загуба в актива си, руснака има реален шанс да се превърна в най-големия тест за Джошуа.

* Ей Джей, както в много от предишните си битки, притежава всички възможни физически предимства над опонентите си. Поветкин е с 10 сантиметра по-нисък, а обхвата му е с удивителните 18 сантиметра по-къс. Като много по-дребен боксьор в тежка категория, руснака винаги се е бил с по-големи от него опоненти в 13-годишната си кариера и знае точно какво е необходимо, за да ги свали на земята.

* С почти три пъти повече изиграни рундове и почти два пъти повече години като професионалист, Поветкин никога не е достигал нивото, което Джошуа е постигнал в своята кариера досега. Правейки само по две битки годишно, откакто Джошуа е професионалист и спечелвайки само една световна титла през това време - на същата дата, когато Джошуа направи своя дебют - руснака преследва двубой на топ ниво в продължение на вече пет години.

* Единствената загуба в кариерата на Поветкин дойде от големия Владимир Кличко, когато той заложи своята титла на WBA, за да се опита да претендира за всички титли в тежка категория. Тогава руснакът се изправи срещу един боксьор в пика на силите си, който използваше забележително своя обхват и предимство във височината - съизмерими с тези на Антъни Джошуа - и беше лесно надигран, включително и свален четири пъти в нокдаун. Оттогава насам Поветкин се опитва отново да се върне на световния връх.

* Перфектният рекорд от победи с нокаут на Джошуа беше разрушен, когато той спечели по точки срещата си с Джоузеф Паркър в двубой, който не ни предостави нито една от тръпките, които сме свикнали да изпитваме в срещите на британеца.

източник: Gulliver/GettyImages

Предлагаме ви и статистиките на двамата бойци от срещите им с Владимир Кличко от специализирания сайт TheStatsZone.

В тях Александър Поветкин претърпя поражение чрез съдийско решение, докато Джошуа намери пътя към победа с технически нокаут, въпреки че по средата на двубоя беше на крачка от това да загуби по същия начин.

* И двамата са успели с пласирането на маркиращите удари - пласирайки един на всеки пет опита - но мощните удари са това, което е направило разликата. Джошуа е пласирал 37%-та от тях в сравнение с едва 20%-та от Поветкин, което предполага, че по-малкия размер на Поветкин не му е позволил да влезе в обсега на украинеца, което вероятно ще бъде и определящ факто срещу Ей Джей.

* Въпреки това, отговорът на Кличко може също да установи къде Александър Поветкин ще има реален шанс. Кличко успя да пласира 33%-та от маркиращите си удари срещу Поветкин, но успя да пласира и стряскащите 42%-та от тях срещу Джошуа. Това е нещо, от което руснака трябва да се възползва с по-късите си ръце и по-бързи крака, за да опита да открие Джошуа, за да приземи повече от мощните си удари.

* Независимо от това, Владимир Кличко все пак нанесе повече на брой мощни удари на Поветкин, отколкото на Антъни Джошуа - и като вземем предвид разликите в тези две срещи - Поветкин ще трябва да се бие на върха на своите възможност, а Джошуа ще трябва да се бие под средното си ниво, за да има шанс за руснака в този двубой.