Тежка категория в света на бокса е жива! Но кой е най-добрият боксьор в момента? 

Шампионите Антъни Джошуа (10-ри рунд ТКО над Карлос Такам) и Дионтей Уайлдър (1-ви рунд КО над Бърмейн Стивърн) спечелиха последните си срещи, както и претендентите Джарел Милър (9-ти рунд ТКО над Мариуш Вах) и Дилиан Уайт (съдийско решение над Хелениус), докато бившият шампион Тайсън Фюри се завръща на тренировъчната плщадка.

Най-добрият български професионален боксьор Кубрат Пулев не излезе на ринга през последния месец (когато се състояха всички битки на гореспоменатите боксьори), но целите му остават все така високи.

И така, кой се боксира най-добре?

CompuBox оценява най-добрите боксьори в тежка категория според 10 статистически категории...

Първи се нарежда шампионът на IBF, IBO и WBA Антъни Джошуа, който натрупа най-много точки поради силните си офанзивни характеристики и добрите показатели в защита (някои казват, че нападението е неговата защита) - опонентите му са пласирали едва 21,6%-та от своите удари и само 25,3%-та от мощните си удари. Джошуа получава само по 6,6 удара на рунд, което е с 10 удара по-малко от средната стойност на получени удари според CompuBox.

Втори е шампионът на WBC Дионтей Уайлдър. Американецът пласира по 17,6 удара на рунд от общо 43,6 опита да нарани опонента си, което прави 42,8%-та точност на неговите изстрели. Уайлдър получава и по 7,3 удара средно на рунд, което си е доста добър показател в защита.

Трети се нарежда Джарел Милър, който има най-впечатляващи офанзивни характеристики. Милър пласира по 23,1 удара средно на рунд от общо 66,6 опита, което прави 34,7%-та успеваемост на ударите му. Милър обаче получава и средно по 13,5 удара на рунд, което си е доста, ако иска да претендира за най-добър боксьор в тежка категория.

Четвърти е Тайсън Фюри, които изпъква с най-добра защита. "Циганският крал" получава средно по едва 6.5 удара на рунд, с което изпреварва Антъни Джошуа само с една десета по този показател.

Дилиан Уайт е пети със 65,1 опита за удар средно на рунд, но успява да пласира едва 19,7 удара, което прави 30,3%-та точност на изстрелите му. Уайт е и боксьора, който получава най-много удари средно на рунд - 14,8.

Шампионът на WBO Джозеф Паркър е едва на шеста позиция, тъй като успява да пласира по едва 9,8 удара на рунд от общо 41,5 опита, което го сваля на последно място по този показател с едва 23,6%-та успеваемост. Той все пак компенсира със зашита, тъй като получава по едва 7.5 удара средно на рунд.

На седма позиция в тази все пак престижна класация е най-добрият български боксьор на професионалния ринг Кубрат Пулев.

Кобрата пласира по 10,9 удара средно на рунд от общо 39.5 опита, което прави 27.6%-та точност. Родния атлет има и добри показатели в защита, тъй като получава по 8.8 удара средно на рунд, което е с 8 единици по-малко от средните нива (16.8) измерени от CompuBox.