Световният шампион в лека категория на WBA Василий Ломаченко добави пояса на WBO, след като надигра шампиона на организацията Хосе Педраса след единодушно съдийско решение. Украинецът Ломаченко, трикратен световен шампион в лека категория, никога не бе обединявал поясите в кариерата си. Ключов за успеха му се оказа 11-ия рунд, в който той прати в нокдаун своя съперник на два пъти.

Двама от съдиите отсъдиха 117:109 в полза на Ломаченко, а третият – 119:107 за 30-годишния боксьор, който се би за първи път на ринга, след като претърпя операция на рамото след мача си с Хорхе Линарес на 12-ти май – двубой, спечелен от украинеца с технически нокаут в 10-ия рунд. ,,Всичко е наред – здрав съм на 100%“, бяха първите думи на шампиона, който вече е с баланс 12-1, 9 от тях след съдийско решение. ,,Щастлив съм. Близо съм до сбъдването на мечтата ми – да обединя един ден всички пояси в леката категория. Още два останаха и, може би, следващата година ще се изправя срещу Мики Гарсия“, заяви той.

Гарсия е непобеденият световен шампион в лека категория на WBC. Педраса, който се яви на първата си защита на титлата на WBO, спечелена срещу Рей Белтран на 25 август, бе първият боксьор, който се бие с Ломаченко в 12 рунда след Сурия Татахун в двубой между украинеца и него за титлата в категория перо през 2014 година. ,,Той се справи много добре“, сподели Ломаченко за Педраса. ,,Уважавам Педраса и неговия екип – получи се страхотен мач“, завърши украинският шампион. /БГНЕС