"Великият шампион" в сумото Харумафуджи се оттегли от спорта след скандал, който за пореден път разтърси традиционния японски спорт. Харумафуджи е разследван за насилие срещу млад борец, а 33-годишният монголец се извини за "неприятностите". 

Харумафуджи стартира кариерата си в Япония на 16 години, а през 2012 достигна до най-висшата степен в спорта - йокодзуна или иначе казано велик шампион. Извинението му пък дойде, след като местна медия информира за побой над младия сумист Таканоива по време на пиянска вечер с други борци.

След инцидента Таканоива е бил хоспитализиран със сътресение и фрактура на скулата. От Японската сумо федерация обявиха, че треньорът на Харумафуджи е обявил решението за оттегляне от спорта на своя възпитаник.

Все още решение за наказанието на федерацията няма, но се очаква то да бъде "много тежко", както казаха от ръководството. "Почти няма съмнение, че е имало насилие", сподели говорителят на федерацията.

Това е поредният скандал в сумото, което в последните години понася удари, свързани с насилие, мафия и уреждане на мачове в последните години.

През 2016 сумист и неговият треньор трябваше да платят почти 300 хиляди долара на друг сумист, който е бил малтретиран дотолкова, че е загубил зрение на едното око. През 2011 пък 13 борци бяха замесени в скандал с уреждане на мачове, а година по-рано стана ясно, че има тесни връзки между сумистите и местната мафия. През 2007 тийнейджър почина, след като бе пребит от по-възрастни сумисти.