България класира две боксьорки за финалите от първата сесия на полуфиналите на европейското първенство за жени, което се провежда в столичната „Асикс Арена“. Във вторник в спор за титлите ще излязат Севда Асенова (48 кг) и Мелис Йонузова (64), а Габриела Димитрова (51) и Деница Елисеева (60) останаха с бронзови медали.

Севда Асенова се справи за втори пореден път на европейско първенство с голямата си съперничка при най-леките Стелуца Дуца от Румъния. Българката започна по-агресивно срещата, разиграваше опонентката си по целия ринг и я засичаше със светкавични леви и десни крошета. Основна роля в мача обаче изигра и съдийката на ринга, която в средата на втория рунд официално предупреди Асенова, въпреки че Дуца цял мач не спря да й прилага прийоми по-скоро от борбата. В крайна сметка българката спечели с 3:2 съдийски гласа, като арбитрите й дадоха предимство в първия и втория рунд, а заради предупреждението се наложи в употреба да влезе и преференцията – 28:28, 28:28, 27:29, 28:28, 27:29.

„Това беше най-тежката ми среща, но аз я очаквах, бях подготвена и ментално, и физически за нея. Нямам обяснение защо само мен ме предупредиха, въпреки че румънката играеше по-нечисто. Важна е обаче победа, пък било тя и грозна. По-различното, което приложих в тази среща, бе че въртях на обратно, към по-слабата ръка на съперничката. Доволна съм и, разбира се, ще гоня победата и на финала“, коментира след срещата си Севда Асенова.

Така тя изравни на 2-2 победи срещите си с Дуца на европейската сцена, след като загуби два еврофинала – Дания 2007 и Букурещ 2014, но после два пъти я победа в София – в първи кръг през 2016 и на полуфинал сега.

На финала Асенова ще срещне Екатерина Палцева от Русия, която победи украинката Ана Охота. 

Истински подвиг обаче сътвори 19-годишната Мелис Йонузова. В кат. до 64 кг тя буквално отказа опитната украинка Мария Бова Бадулина. Българката се хвърли в атака още с началния гонг и връхлиташе на съперничката си като оса. Във втория рунд Йонузова изпрати Бадулина в нокдаун, в третия украинката получи предупреждение за нечиста игра, а малко след това не можа да излезе от второто отброяване на съдията и се отказа 2 минути преди края на срещата. 

Така в рамките на 2 месеца Мелис Йонузова ще играе на втори европейски финал, след като в Румъния спечели титлата до 22 години. Съперничка в спора за златото утре ще й бъде туркинята Сема Чалъшкан, която победи в другия полуфинал Екатерина Диник от Русия. 
„Щастлива съм! Не очаквах толкова от себе си, но със сърце всичко се постига. Доре не успях да се изморя толкова“, сподели след мача си Мелис Йонузова.

Габриела Димитрова остана с бронзов медал, след като загуби с неединодушно решение на съдиите полуфинала си при 51-килограмовите от рускинята Светлана Солуянова. Българката изигра добър мач, но в крайна сметка съдиите предпочетоха рускинята (4:1 – 29:28, 29:28, 29:28, 28:29, 29:28), която бе определена за най-добър боксьор на първенството на страната си тази година. 

Това е първи медал за Димитрова от европейско първенство при жените и втори в кариерата й от голям шампионат след бронза от световното за девойки Албена 2013. 

В очаквания с най-голям интерес полуфинал в кат. до 60 кг  Деница Елисеева не успя да се справи с олимпийската бронзова медалистка от Рио 2016 Анастасия Белякова (Русия) и отстъпи с единодушното решение на съдиите – 0:5 (28:29, 27:30, 27:29, 26:30, 27:30).

„Не успя да изпълни тактическите ми указания. Трябваше да я дърпа на дистанция и тогава да атакува, а Дени влизаше все в близък бой“, коментира след мача личният треньор на Елисеева и на националния мъжки отбор Жоел-Солер Арате. 

Все пак 37-годишната Деница Елисеева прибави още едно отличие към колекцията си и вече има едно злато и 4 бронза от европейски първенства, което я прави българката с най-много медали от такъв форум. 

Довечера на ринга ще излязат европейските ни шампионки от София 2016 – Станимира Петрова (57 кг), и от Букурещ 2014 – Стойка Петрова (54), в спор за място на нов еврофинал в своите категории.