Елица Янкова пропуска държавното първенство в Сливен тази седмица, но останалите ни най-добри жени ще излязат на тепиха в Сливен. 

Шампионатът е от четвъртък до неделя и е първото по новите правила, въведени от Международната федерация (UWW). Форматът на напреварата ще бъде в два дни за всяка категория. 

Бронзовата олимпийска медалистка Елица Янкова претърпя тежка операция на рамото и ще се възстановява 9 месеца. 

"На практика пропуска целия сезон. Но останалите са добре и ще участват. Подготовката ни върви по план", заяви старши треньорът Петър Касабов.

В края на януари националките направиха първа проверка за сезона с участието на турнира "Иван Яригин" в Красноярск. Там Биляна Дудова и Мими Христова останаха пети, а Тайбе Юсеин допусна грешка на старта и загуби."

"Момичетата направиха силни срещи, доволен съм. И Биляна, и Мими трябваше да се борят за бронза срещу рускини по едно и също време. Домакините отказаха да разделят срещите. Но иначе и двете показаха най-доброто от моментната си подготовка. Китайките са много добри, водени от Симеон Щерев. На тях обаче им предстои азиатско първенство затова са на съвсем друг етап от подготовката си. Надявам се с тях да можем да направим съвместни лагери", продължи наставникът. 

А иначе от двудневния формат на състезанието се оплакаха и нашите национали. Заради кантара всяка сутрин преди състезателния ден борците стават в 6 часа. А поради големия брой спортисти надпреварата мина без почивка.

"По цял ден бяхме в залата. Някои делегации дори си извадиха котлончета и си притопляха супи. Други лежаха или спяха по тепихите. Не е измислено докрай", каза Касабов.

На родното първенство схватките ще започнат с класическия стил при мъжете на 15 февруари в зала "Васил Левски". Жените са в петък, 16 февруари, а мъжете в свободния стил през уикенда.

Следва пълната програма:

14.02.2018 г.
16.30 часа в Спортно училище "Димитър Рохов" е техническата конференция, а от 18 часа е жребия при класиците.

15.02.2018 г.
от 07.30 часа също в спортното училище е меренето за всички категории - класически стил
от 10.00 часа в спортна зала "Васил Левски" са схватките
от 16.30 часа е техническата конференция, а от 18.00 часа е жребия за жените

16.02.2018
7.30 ч. в спортното училище е меренето за жените и втория кантар за класиците
10.00 часа в зала "Васил Левски", гр. Сливен са елиминациите при жените, репесажи и финални срещи за мъже и жени
16.30 часа е техническата конференция, а от 18.00 часа е жребия за свободния стил

17.02.2018
7.30 ч. в спортното училище е меренето за свободния стил
10.00 часа в спортна зала "Васил Левски" са схватките за свободняците

18.02.2018
7.30 ч. в спортното училище е меренето за свободния стил
10.00 часа в спортна зала "Васил Левски" са репесажите и финалните схватки за свободняците