Шампионът на WBC в лека категория Майки Гарсия (38-0, 30 КО) е само на ден от първата си обединителна среща в своята кариера. В събота вечер той ще се изправи срещу шампиона на IBF Робърт Ийстър (21-0, 14 КО) в Лос Анджелис, Калифорния.

Интересното в случая обаче е факта, че през последните няколко седмици се говори повече за желанието на Гарсия да премине в полусредна категория, за да се изправи срещу шампиона на IBF Ерол Спенс (24-0, 21 КО).

Гарсия е печелил титли в категория перо, супер-перо, лека и супер-лека. Затова сега той иска да добави към своя списък с постижения и трофей от полусредна категория.

В света на бокса обаче има много специалисти, които виждат Спенс като прекалено едър и прекалено опасен за Гарсия и биха предпочели да видят шампион в четири дивизии да се изправи срещу шампиона на WBA в лека категория Васил Ломаченко (11-1, 9 KO).

"Искам да се изправя срещу най-голямото предизвикателство и към момента това е двубой с Ерол Спенс. Мисля, че това ще бъде много по-трудна битка за мен, отколкото двубой с Ломаченко. Среща с Ломаченко ще бъде значително по-лесна. Искам да циментирам името си в историята и да бъде признат като най-добрия от моето поколение. Затова двубой със Спенс е това, което ми трябва", заяви Гарсия.

Не всички обаче споделят желанието на Гарсия да се изправи срещу Спенс. Неговият по-голям брат и главен треньор Робърт Гарсия е загрижен, че Майки ще скочи две категории, за да се изправи срещу един от най-добрите боксьори в света.

"Брат ми и баща ми не са на моето мнение. Те не искат да провеждам тази среща. Те продължават да настояват, че нямам работа в полусредна категория. Твърдят, че съм перфектен за лека категория, може би дори за супер-лека, но нищо по-нагоре. Аз обаче смятам друго и ако ми се отдаде възможност, ще го направя", завърши Гарсия.