Изглежда, че и този път Американската антидопингова агенция (USADA) няма да сложи край на кариерата на легендарния 43-годишен бразилец Андерсон "Паяка" Силва (34-8).

Бившият шампион на Ultimate Fighting Championship (UFC) в средна категория получи едногодишно наказание от страна на USADA за положителната допинг проба, която даде преди двубоя с Келвин Гастелум в Шанхай през ноември миналата година.

След обстойно разследване от антидопинговата агенция заключиха, че забранените вещества са попаднали в организма на Силва чрез хранителни добавки, които той е закупил от аптека в Бразилия. На етикета на хранителната добавка, разбира се, тези вещества не били описани.

Поради тази причина Силва беше частично оправдан, но получи едногодишно наказание тъй като това не е първото му провинение, а и той е отговорен за всичко, което попада в тялото му. В крайна сметка бразилецът ще може да се върне в октагона след 10-ти ноември тази година.

"Оправдан съм. Последните девет месеца за мен бяха изключително трудни. Чувствах как моята кариера и всичко, за което работих толкова много, се изпарява. В сърцето си обаче знаех, че не съм направил нищо лошо."

"Затова напълно сътрудничих на USADA по време на разследването, за да го докажа. Моето наследство е възстановено. Сега мога да се съсредоточа върху завръщането си и върху следващата глава от моя живот", заяви Силва.