Кирил Русинов не можа да се класира на финала в категория до 60 кг на международния боксов турнир "Странджа" в столичната зала "София". За съжаление на многобройната си и шумна агитка на трибуните и на министъра на ММС Красен Кралев, както и на президента на БФ Бокс Красимир Инински, Русинов отстъпи с 1:4 съдийски гласа на руснака Артур Субханкулов. В картите официалните лица записаха 28-29, 28-29, 28-29, 27-30 и 29-28, с което сърцатият Кирил трябваше да приеме поражението.

В първия рунд Кирил отново залагаше на типичния си стил с постоянно стъпване напред и търсене на комбинации от близка дистанция, като феновете му в залата аплодираха шумно всяко негово попадение. Съперникът му опитваше да е активен с водещия си десен прав, но тъй като бе с обратен гард, незащитената му страна бе точно на пътя на дясната ръка на Русинов. Във втората част имаше повече борба в клинч, като първи в размените "влизаше" противника на българина, но без непременно да ги печели. Руснакът рядко тръгваше напред, но нямаше и нужда да го прави, защото имаше леко предимство в разтега и гледаше да го ползва, контрирайки набезите на Русинов. За съжаление, този му подход му помогна да убеди съдиите в превъзходството си на ринга - 4-1 гласа.

Днешният му опонент Субханкулов има две победи и три загуби в полупрофесионалните серии на АИБА - World Series of Boxing, а през декември 2018-а е спечелил злато на турнира "Световна купа на петролените държави" в Русия. Субханкулов е бронзов медалист от Държавното първенство на Русия 2013 и 2016, както и сребърен в същото състезание през 2015-а и 2017-а.

В първия си двубой на "Странджа" Русинов се поздрави с изключително престижна победа над европейския шампион от 2017-а в Харков Юрий Шестак с 3:2 съдийски гласа при бурна подкрепа от трибуните. Вчера пък Кирил пребори с 4:1 съдийски гласа мароканеца Мохамед Хамут, който е участвал на Олимпийските игри в Рио.

Кирил Русинов е състезател на ЦСКА, но започва в 8-и клас да тренира в боксов клуб "Спартак Плевен", като две години по-късно е доведен от баща си в залата на "червените" от София. Кирил е действащ шампион на България в категория до 60 кг, като не успява да се пребори за медал на първенството на страните членки на Европейския съюз миналата година. В средата на декември 2018-а той става "комплексен победител" в дивизията в Националната боксова лига.

Юбилейното 70-о издание на най-стария международен турнир "Странджа" се провежда между 14 и 19 февруари в столичната зала "София". Над 190-има боксьори и 100 боксьорки от 39 държави на пет континента се включиха в престижната надпревара, като България е представена от 19-има мъже и 12 жени.