Българката Ивет Горанова записа историческо постижение на световното първенство по олимпийско карате за мъже и жени в испанската столица Мадрид.

Горанова ще спори за бронзовия медал в категория до 55 килограма "Кумите", която е една от олимпийските категории.

Българката започна със страхотна победа в първия кръг с 3:1 срещу водачката в световната ранглиста и европейска шампионка Анжелика Терлюга от Украйна. Във втория кръг Горанова загуби с 0:1 от Дорота Банашчик (Полша). Полякинята обаче стигна до финала и изтегли българката в репешажите за бронза. В тях Горанова записа нови три победи.

В първия репешаж българката елиминира с 3:0 Талия Алкантара Тереро (Доминиканска република), във втората среща победи с 5:5 и съдийско решение Осеан Ганиеро (Бенин). В третия репешаж Ивет Горанова постигна изключителна победа с 1:0 срещу силната италианка Сара Кардин, която е бивша световна и европейска шампионка, една от фаворитките за титлата.

В събота в 11:00 часа Горанова ще играе за бронза срещу Сара Ямада от Япония. Това ще бъде нейна шеста среща на първенството, а представянето й е историческо за България и още повече, че е в олимпийска категория. Ивет Горанова, която през 2018-а навърши 18-години и дебютира на световно първенство при жените. В нейната категория имаше общо 75 състезателки.

С представянето си българката ще спечели много точки за световната ранглиста, което ще я доближи до квотите за олимпийските игри в Токио 2020.

В категория до 84 км "кумите" при мъжете Велизар Колешански победи в първия кръг Виген Оганян (Армения) с 1:0, но след това загуби от Даниел Дьорд (Унгария) с 0:6. В тази категория имаше 89 участници.
Останалите четирима българи Кристина Свиленова (категория до 50 кг), Александра Стублева (над 68 кг), Веселин Димитров (67 кг) и Стефан Петков (75 кг) допуснаха поражения в първия кръг.

Днес дисциплината отборно кумите за жени с участието на Стублева, Свиленова и Горанова. На световното първенство участват над 1200 състезатели от 140 държави./БТА