Американецът Хенри Сехудо (13-2) шокира света на смесените бойни изкуства, след като през изминалата вечер детронира най-доминантния шампион в историята на UFC Деметръс Джонсън (27-3-1) на събитието UFC 227 в Лос Анджелис, Калифорния.

След 25-минутно надлъгване в "Стейпълс център", Сехудо спечели титлата чрез разделено съдийско решение - 48-47, 48-47 и 47-48.

С победата си Сехудо прекрати второто най-дълго царуване в историята на UFC от 5 години и 10 месеца и прекъсна серията на Джонсън от 13 поредни победи. Той също така отмъсти и за загубата с нокаут от Джонсън от преди две години.

"Преди две години бях нокаутиран в първия рунд именно от него, но сега излязох на ринга, победих легендата и вече аз съм шампионът", заяви Сехудо.

Джонсън от своя страна, който в предната си битка счупи невиждания рекорд на Андерсон Сила, защитавайки успешно титлата си 11 пъти, бе изненадващо спокоен и любезен след първото си поражение от 2011-та година насам.

"Хенри не пласира нищо, което да ме разтърси, но сега той е шампионът. Знаех, че ще бъде трудно, но не успях да се справя по моя начин", заяви Джонсън.