Представителят на боксов клуб Арда Кърджали Ергюнал Сабри се представи на доста добро ниво срещу далеч по-опитния си съперник от Казахстан на международния турнир "Странджа", но претърпя поражение с единодушно съдийско решение. Българинът отстъпи с 27-30, 27-30, 27-30, 27-30 и 28-29 на Темиртас Жусупов и приключи участието си в зала "София" в категория до 49 кг.

Неделя е четвъртият състезателен ден на "Странджа", а входът в столичната зала "София" е свободен за ученици, като билетите иначе струват 5 лв и приходите от тях ще отидат за награден фонд за най-добре представилите се български боксьори.

В първия рунд и двамата демонстрираха доста добра подвижност, като Сабри повече стъпваше назад, но въпреки това пласира няколко добри контриращи леви крошета. Жусупов също имаше попадения с водеща лява ръка и комбинации с дясна, но не влизаше безнаказано в обсега на българина.

Във втората част Сабри най-вече обикаляше около ринга в близост до въжетата и очакваше възможност за дясно кроше, а съперникът му увеличи броя на опитаните удари. В началото на последните 3 минути Сабри пусна повече дясната в употреба и с атаките си наруши равновесието на противника, като вече той влизаше първи в размените.

Казахстанецът също пласира десни крошета в целта, а заключителните секунди бяха прекарани в клинч и близка дистанция, като Сабри записа няколко добри ъперкъта. Той също така получи, а фактът, че Жусупов в по-голяма част от времето инициираше битката и притискаше съперника до въжетата, явно натежа в решението на съдиите.

Съперникът му Темиртас Жусупов е далеч по-опитен - той спечели в най-леката категория на "Странджа" 2013, а иначе същата година е златен медалист от Азиатското първенство и е петрактен шампион на Казахстан (2013-2014, 2016-2018). 

Той също така получава приза "Боксьор номер 1" на страната миналата година. С отбора на "Астана" пък става шампион в полупрофесионалните серии на АИБА - World Series of Boxing - през 2015-а, а през 2018-а в тях печели всичките си три двубоя.

Ергюнал Сабри е родом от Кърджали и е част от боксов клуб "Арда", внук на покойния бивш републикански шампион по вдигане на тежести Али Устов. През 2017 година в Албена печели европейската титла за юноши до 17 год.

Той е основна част от най-успешното дотогава представяне на българския национален отбор в континентален шампионат при подрастващите - 2 златни, 6 сребърни и 2 бронзови отличия. През 2018-а в Русе печели и Държавното първенство за младежи в категория до 49 кг, а общо за юноши има четири републикански титли.

Юбилейното 70-о издание на най-стария международен турнир "Странджа" се провежда между 14 и 19 февруари в столичната зала "София". Над 190-има боксьори и 100 боксьорки от 39 държави на пет континента се включиха в престижната надпревара, като България е представена от 19-има мъже и 12 жени.