България остана без представителки в категория до 48 кг, след като и Еми-Мари Тодорова отпадна на полуфиналите на международния боксов турнир "Странджа". В столичната зала "София" Тодорова отстъпи с 1-4 съдийски гласа (30-27, 27-30, 28-29, 27-30, 28-29) на републиканската шампионка на Индия Манджу Рани.

По-рано в същата дивизия надпреварата напусна и Севда Асенова, която отстъпи с 1-3 съдийски гласа на представителката на Филипините Хосие Габуко.

В първия рунд Тодорова получи едно дясно кроше в лицето си, но във втората половина пое инициативата и бе по-агресивната на ринга, като също пласира десни крошета и търсеше да комбинира с лява ръка. Вторият рунд продължи да бъде равностоен, но Тодорова заслужи аплодисментите на публиката с някои свои комбинации от близка дистанция. За съжаление, в последните 3 минути индийката повиши агресията и не само първа влизаше в размените, но и пласира добри прави удари с двете си ръце. Това явно натежа в оценката на съдиите, които присъдиха победа за Рани с 4-1 гласа.

Еми-Мари Тодорова стана първата българска боксьорка, която има четири класирания на финали в първите си четири участия на европейски първенства при подрастващите. В дебюта си на Шампионата на Стария континент през 2014-а тя печели сребро, през 2015-а става първа при момичетата на първенството в Унгария, след това през 2016-а печели титлата при девойките в Турция, а през 2017-а я защити на ЕП в София.

Също през 2017-а Еми-Мари триумфира при девойките до 18 год. в турнира "Купа на нациите" в Сърбия, но миналата година загуби първия си мач там. През 2018-а Тодорова спечели бронзов медали на Европейското първенство за мъже и жени до 22 год. в Румъния.

Преди да започне да се занимава с бокс, Еми-Мари е тренирала спортна гимнастика, акробатика, плуване, танци и балет. "Виновникът" тя да се захване с бокса е бившият национал по класическа борба и европейски шампион за младежи Веселин Тодоров, който от няколко години е треньор по бокс (неговият баща Александър е бил боксьор).

Юбилейното 70-о издание на най-стария международен турнир "Странджа" се провежда между 14 и 19 февруари в столичната зала "София". Над 190-има боксьори и 100 боксьорки от 39 държави на пет континента се включиха в престижната надпревара, като България е представена от 19-има мъже и 12 жени.