Джудистът Ивайло Иванов заяви, че дълго време е чакал златния медал, който спечели в турнира Гран при в Хага (Холандия), но той най-сетне е на мястото си. Иванов позира с първото си отличие за годината малко след като бе награден и от спортния министър Красен Кралев за големия успех, който постигна в категория до 81 килограма в холандския град.

"Мина едно страхотно състезание за мен. Доста време чаках този медал, но той се върна там, където му е мястото. Победих световния шампион, след това направих и победа след обрат. На финала имах разкъсване на ухото и това малко ме разконцентрира в началото, но в последните 20 секунди успях да направя ипон, с който да победя холандеца Франк де Вит. Отдавна не бях участвал в състезание с такава психическа нагласа, че знам, че няма какво да губя и мога само да спечеля. На татамито излизах с мисълта, че ще спечеля. През последната година и половина ми беше много тежко и дори се колебаех дали да не се откажа от джудото или да се състезавам за друга страна, но старши треньорът Атанас Герчев и синът му Янислав ме спираха. И ето, че ситуацията наистина се закрепи. Тук е мястото да им благодаря, както и да благодаря на новото ръководство на федерацията в лицето на президента Румен Стоилов и на вицепрезидента Даме Стойков", каза Иванов, който ще получи и премия от 3 хиляди лева за златното си отличие.
Първото място гарантира на българина и участие на финалния турнир "Мастърс" в Китай в средата на декември.

"С Ивайло преживяхме доста, но аз винаги очаквам победи от него. Той постигна феноменални победи срещу много класни състезатели. Дори за миг обаче не бях притеснен за него, защото виждах как подхожда към мачовете и бях убеден, че ще ги спечели. Доста време чакаме този медал, но се вижда, че си струваше", коментира треньорът Атанас Герчев.

Президентът на федерацията доц. Румен Стоилов също поздрави Ивайло Иванов за успеха му, а също така коментира и преминалия в сряда Управителен съвет на федерацията. 

"Гласувахме избор на Треньорска, Съдийска и още няколко комисии. Красимир Христов и Альоша Стоянов бяха избрани за старши треньори на националните отбори за кадети и юноши. Сега на състезателите им предстои лагер на Белмекен, който започва от 26 ноември. В него ще се включат общо 22-ма състезатели, като специално от Япония ще дойде и Даниел Дичев, който учи там. Ще разчитаме и на него за спечелването на олимпийска квота", каза вицепрезидентът на федерацията Даме Стойков.

По повод проверките на финансовото състояние на федерацията, които текат в момента след смяната на старото ръководство, Стоилов каза, че засега има установени задължения между 120 и 140 хиляди лева. 

"Освен тази сума, която е над 120 хиляди лева, има още 10 хиляди евро заем, които бившият президент Иван Михалев е отпуснал на себе си, както и 51 хиляди евро, които са задържани от него. По случая работят Агендията за държавна и финансова инспекция, Инспектората към министерството, Икономическа полиция и те са установили тези липси. На вчерашното общо събрание решихме, че ще заведем граждански иск към г-н Михалев, с които да си търсим тези пари. Федерацията има над 8 хиляди лева задължения към НАП, още над 12 хиляди лева задължение към "Белмекен", както и към 5 хиляди лева задължения към Антидопинговия център. Ако можем да направим някаква съпоставка, то положението на федерацията по джудо е като това в шахмата."