Двубоят за завръщането на Джон Джоунс е вече официално обявен. На всичкото отгоре ще бъде и за титлата на UFC в полутежка категория срещу боец, с който през 2013-та година сътвориха една от най-запомнящите се битка в историята на организацията.

Джоунс, който не се е бил повече от 14 месеца, ще се изправи срещу шведа Александър Густафсон в основната битка за събитието UFC 232, което ще се проведе на 29 декември в "Ти-Мобайл Арена" в Лас Вегас.

Даниел Кормие, който държеше титлите в полутежка и тежка категория, ще бъде лишен от титлата си при 93-килограмовите, тъй като ще се съсредоточи изцяло върху защитата на титлата си в тежка категория, която ще защитава срещу Дерик Люис в UFC 230 на 3 ноември в "Медисън Скуеър Гардън" в Ню Йорк.

Джоунс (22-1) за последно се изправи именно срещи Кормие на 29 юли 2017-а година в UFC 214 в Анахайм, Калифорния. Джоунс спечели срещата чрез нокаут в третия рунд, но резултатът от двубоя беше анулиран, след като Джоунс даде положителна допинг проба и титлата в полутежка категория беше върната обратно в ръцете на Кормие.

За Джоунс това беше втори положителен допинг тест и той беше изправен пред четиригодишно наказание. Но миналият месец антидопинговата комисия реши, че Джоунс несъзнателно е взел забранената добавка и регулира наказанието му на 15 месеца, което означава, ще той може отново да се бие през ноември.

Джоунс и Густафсон сътвориха една от най-запомнящите се битки в историята на UFC по време на събитието UFC 165 в Торонто на 21-ви септември 2013-та година. Тогава Густафсон надделя в първите два рунда, преди Джоунс да се събере и да спечели последните три, за да спаси титлата си чрез победа с единодушно съдийско решение.

Густафсон (18-4) от своя страна е първокласен боец, който е най-известен с това, че и в двете си битки за титла се представи феноменално, но в крайна сметка ги загуби за много малко. Освен срещата с Джоунс, шведът има и също толкова запомняща се битка и с Кормие в UFC 192 в Хюстън на 3 октомври 2015-а година, която загуби чрез разделено съдийско решение. Густафсон е 2:0 след загубата от Кормие, а в последната си среща записа победа с нокаут в петия рунд над легендата Гловър Тейшейра на 28-май 2017-та година.

За събитието UFC 232 това ще бъде втори двубой за титла, след като бойната карта включва и супербитката между шампионката в категория перо Крис Сайборг и шампионката в категория петел Аманда Нунес.