Правата на най-добрия руски боксьор в тежка категория Александър Поветкин (32-1, 23 KO) ще бъдат спрени доживот, в случай че бъдещите му допинг проби отново покажат употребата на забранени вещества, спомагащи представянето му.

"В случай на ново нарушение на антидопинговите правила, Александър ще бъде наказан доживот", заяви Андрей Рябински, ръководител на промоционалната компания "Boxing World".

Рябински заяви също, че Световният боксов съвет (WBC) ще свали забраната си срещу Поветикин и руският боксьор отново ще бъде допуснат до срещи на организацията. Въпреки това Поветкин все пак трябва да плати на WBC глоба в размер на 250,000 долара.

Говорейки за финансовата глоба от 250 000 долара, Риавински заяви: "Ще покрием глобата, както и всички съпътстващи разходи".

Известен на феновете още като "Белият лъв", Поветкин бе реабилитиран това лято в класациите и на Световната боксова асоциация (WBA), Световната боксова организация (WBO) и Интернационалната боксова федерация (IBF).

За последно видяхме Поветкин в действие на 1-ви юли в Москва, когато той се изправи срещу Андрей Руденко от Украйна. Руснакът доминира опонента си през цялото време и спечели срещата чрез единодушно съдийско решение (120-109, 120-108, 120-108).

Следващата битка на "Белият лъв" е насрочена за 16-ти декември в Екатеринбург, където той ще премери сили с Кристиан Хамер (22-4, 12 КО), а победителят ще стане задължителен претендент на шампиона на WBO Джоузеф Паркър.