България приключи участието си на Световното първенство по ММА в Бахрейн с 1 златен и 3 бронзови медала.

За втора поредна година световен шампион в категория 65.8 кг е Делян Георгиев! Той безапелационно защити световната си титла, побеждавайки във всичките си пет двубоя.

Бронзови медалисти са Божидар Иванов (77.1), Руси Минев (77.1) и Калоян Колев (+120.2). Божидар и Руси показаха огромно израстване и много малко не им достигна да играят финал. Калоян Колев доказа на младите, че когато имаш голямо сърце, възрастта няма значение и спечели първия си медал от голямо първенство на 41 годишна възраст.

В най-силното Световно първенство досега, участие взеха 372 състезателя от 51 държави - изключително силна конкуренция сред най-елитните състезатели в аматьорския ММА в света.

“Доволен съм от представянето на повечето от състезателите в отбора. Имайки предвид, че заедно с националните треньори, в него бяхме включили и няколко дебютанти, извоюваните четири медала на световно първенство в конкуренция с 51 страни е безспорен успех.

Благодаря на Николай Цоков (старши треньор), Светослав Желев (помощник треньор), на личните треньори и на състезателите, които вложиха огромен труд по време на подготовката и успешно защитиха водещите позиции на България в световния ММА.” - Станислав Недков, председател на БФ ММА.

По време на Световното първенство, се проведе и церемония по раздаване на годишните награди на международната федерация по ММА - IMMAF, на които България за пореден път беше призната за световна сила в ММА, получавайки номинация за най-добър отбор на 2018 година.

“Поздравявам всички членове на БФ ММА и всички приятели на нашия спорт. Всеки от вас има своя принос за спечелването на вече 313 медала от международни състезания от бойците на федерацията ни. Благодаря на министър Красен Кралев и на Министерство на младежта и спорта за доверието и подкрепата!” - допълни още Станислав Недков.