Българските боксьори постигнаха четири победи в четири мача във вечерната сесия на 70-ото издание на турнира "Странджа", който се провежда в столичната зала "София". Кирил Русинов, Рами Киуан, Кристиян Николов и Петър Белберов спечелиха мачовете си, с което вдигнаха на крака публиката в залата.

Първи на ринга се качи Кирил Русинов, който постигна престижна победа в категория до 60 кг. Боксьорът от ЦСКА надви с 3:2 съдийски гласа европейския шампион от 2017 година Юрий Шестак. Сред зрителите в залата бяха и министърът на младежта и спорта Красен Кралев и президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински, които лично поздравиха и се снимаха с щастливия победител.

Русинов се справи с канализирането на емоциите и успя с агресията си да убеди съдиите, че е по-заслужилият победата, като не се даваше на съперника си и в многото клинчове, които се получаваха в срещата. Съдиите отсъдиха 29-27, 29-27, 29-27, 28-28 и 28-28 в полза на Русинов, а съперникът му бе наказан с 1 точка от рефера на ринга за нечиста игра.

Следващото препятствие за Кирил ще бъдат четвъртфиналите на 17 февруари в следобедната сесия, започваща в 15:30 часа. Негов съперник ще бъде мароканецът Мохамед Хамут, който спечели след отказване на противника си Марио Фернандес във втория рунд в двубоя на същия ринг, точно преди битката на българина.

Рами Киуан записа втора поредна победа на турнира в категория до 75 килограма и заслужи място на четвъртфиналите в неделя. Боксьорът от Костинброд се наложи категорично с единодушно съдийско решение срещу представителя на Норвегия Миндаугас Гедминас - 30-27, 29-28, 29-28, 29-28 и 29-28, като съдията от Китай бе присъдил и трите рунда в полза на Киуан, а колегите му бяха отчели в него предимство за норвежеца, но в другите две части превъзходството бе безспорно.

Следващият му опонент на фаза четвъртфинали е възможно най-солидният - световният и европейски шампион Александър Хижняк, който с единодушно съдийско решение 5-0 гласа елиминира Хеберт Соуса от Бразилия.

Още в първата си година при мъжете Кристиян Николов (кат. до 75 килограма) постигна изключително впечатляваща победа над сребърния медалист от европейското първенство за мъже до 22 години през 2018 година, след като се наложи с единодушно съдийско решение над англичанина Карл Мани Фейл - 30-26, 30-26, 30-26, 30-26 и 30-26 и грабна втори успех на турнира "Странджа".

Съперникът му Карл Фейл никак не е случаен, защото е републикански шампион на Англия и британски шампион през 2016 година, а през 2018-а печели сребърен медал на Европейското първенство за мъже до 22 год.

Кристиян напълно го обезличи пред погледа още на министъра на младежта и спорта Кралев и на президента на федерацията по бокс Красимир Инински. Следващото изпитание на Николов на четвъртфиналите на 17 февруари в следобедната сесия ще бъде бронзовият медалист от Световното първенство през 2017 година в Хамбург Трой Айли от САЩ.

Носителят на купа "Странджа" за 2018 година Петър Белберов зарадва многобройните си фенове и приятели по трибуните на столичната зала "София" с успешно начало на кампанията. Българският представител в свръхтежка категория (91+ кг) спечели с 4:1 съдийски гласа срещу украинеца Виктор Вихрист.

Резултатът в картите бе 29-28, 29-28, 29-28, 29-28 и 28-29, като всички съдии бяха присъдили последния рунд на Вихрист, само че той не му стигна да компенсира отсъпването в първите 6 минути битка. Белберов перфектно контролираше двубоя с водещия си ляв прав и напълно заслужено започна с победа похода си към четвърти пореден триумф в дивизията на "Странджа".

Следващият му опонент на четвъртфиналите ще бъде представителят на Казахстан Камшибек Кункабаев, който отказа турчина Муджахит Иляс и във втория рунд рефера на ринга прекрати срещата им. Българо-казахстанската битка ще се случи на 17 февруари във вечерната сесия, започваща в 18:30 часа.

В първия рунд Белберов подсказа, че е по-подвижен от своя противник, като и двамата залагаха повече на водещите си леви прави, но пък попаденията на българина бяха доста по-чисти и повече на брой. Белберов не спираше да се движи през цялото време и в самия край на рунда получи ляв прав в лицето, но моментално отговори с дясна ръкавица в лицето на Вихрист.

Във втората част и двамата заеха по-изчаквателна позиция и гледаха по-скоро да контрират, отколкото да инициират размени или атаки. Водещият ляв прав на Белберов му позволяваше да контролира дистанцията, а отвреме навреме той и заплашително замахваше с дясна ръка. Тя по-рядко намираше целта, но пък Вихрист нямаше с какво да се похвали за шест игрови минути.

Украинецът явно усещаше, че изостава по точки и се стремеше да бъде много по-агресивен в третата част, като имаше успешно вкарани дори десни крошета, само че Белберов обикновено контролираше разположението на двамата на ринга. Левият му прав продължаваше да върши отлична работа, а той не пропускаше и с дясна ръка да нанася удари в тялото.

Юбилейното 70-о издание на най-стария международен турнир "Странджа" се провежда между 14 и 19 февруари в столичната зала "София". Над 190-има боксьори и 100 боксьорки от 39 държави на пет континента се включиха в престижната надпревара, като България е представена от 19-има мъже и 12 жени.