Българин спечели престижната шампионска титла от едно от най-големите състезания по карате киокушин за годината – Световното първенство на KWU в Русия. То се проведе на 9 и 10 декември в Екатеринбург и в него участваха състезатели от цял свят. 

След оспорвана битка с боец от Литва, Алекандър Команов надви и спечели световната шампионска титла в категория до 90 кг. Победите не приключват до тук. Братът на Александър – Иван Команов, спечели сребърен медал и стана вицешампион в категория до 70 кг.
Освен златото и среброто, националите на Българската карате киокушин федерация завоюваха още 4 отличия. Дилян Николов, Ия Костова, Христо Георгиев и Георги Дойчев станаха бронзови медалисти. Така българските спортисти си тръгват от едно от най-трудните първенства в света на киокушин с общо шест медала. 

България беше представена на Световното първенство на KWU в Русия от националния отбор на БККФ, който бе в състав от 11 състезатели. Това означава, че повече от половината от каратеките ни успяха да се преборят за отличия, което е успех не само за БККФ, но и за нивото на киокушин в България. 

„Конкуренцията беше жестока, но състезателите ни се справиха отлично“, категоричен е треньорът на националния отбор на БККФ Захари Дамянов – абсолютен световен шампион по карате киокушин.

Националите ни се прибират днес от Русия. Очаква се да пристигнат на летище София в 22.30 ч. тази вечер с полет от Москва.