България ще бъде домакин на първия в историята на бокса Световен форум на АИБА за равни права в бокса (AIBA Gender Equality Forum). Той ще се проведе от 16 до 19 септември в парк хотел Витоша в София. Участие в събитието ще вземат повече от 40 жени от над 30 държави от петте континента и от всички нива на бокса - треньори, съдии, технически лица, президенти и вицепрезиденти на федерации.

Работната програма е в два дни - 17 и 18 септември, като откриването на форума е в понеделник от 13.30 часа. В него участие ще вземат временният президент на АИБА Гафур Рахимов, министърът на младежта и спорта на България Красен Кралев, президентът на БОК Стефка Костадинова, а президентът на Европейската боксова конфедерация Франко Фалчинели ще изнесе специален доклад за мястото на женския бокс и препоръки за развитието му.

През втория ден са основните панели и дискусии с участието и на гост-лекторите. Специален коучинг семинар в рамките на форума ще изнесе Габриела Мюлер-Мендоса, която е всепризнат специалист по личностно и кариерно развитие, лектор и блогър, работила с Международния олимпийски комитет, с многобройни жени-лидери и професионалисти от различни сфери. Друг лектор ще бъде Мишел Карпентър, която е изпълнителен директор на Ирландската федерация по гребане. Елойз Сайн пък е консултирала различни международни федерации като тези по плуване, стрелба с лък, алпийски ски и Европейската волейболна конфедерация. Със специална покана е и българската шампионка в професионалния бокс Деси Кирова, по-известна като Дейзи Ланг.

Инициатор и основен организатор на форума е вицепрезидентът на Българската федерация по бокс и председател на комисията по женски бокс на АИБА Емилия Груева. Участнички от българска страна ще бъдат доскорошната националка с медали от европейски и световни първенства Светлана Каменова, която е международен треньор към АИБА и Мария Каваклиева - международен съдия от най-висок ранг.

Представители на медиите са поканени да присъстват по време на откриването на Първия световен форум на АИБА за равни права в бокса от 13.30 до 14.30 часа в понеделник (17 септември) в парк хотел Витоша.

На 18 септември (вторник) от 11.00 до 11.30 часа пък ще се проведе пресконференция с членовете на панелната дискусия. /БТА