Живата легенда в света на смесените бойни изкуства и бивш дългогодишен шампион на Ultimate Fighting Championship (UFC) в средна категория Андерсън Силва (34-8) е бил уведомен за потенциално нарушение на антидопинговата политика на UFC и бе изтеглен от бойната карта за UFC Fight Night 122, където трябваше да се изправи срещу Келвин Гастелум (13-3).

Официалните лица на UFC обявиха днес констатацията, която произтича от направен допинг тест на 26-ти октомври, от независим администратор на Американската антидопингова агенция (USADA).

"Организацията на UFC беше уведомена днес, че Американската антидопингова агенция е информирала Андерсън Силва за потенциално нарушение на антидопинговата политика, произтичащо от допинг тест, които е бил взет на 26-ти октомври 2017-та година. В резултат на това агенцията временно спира състезателните права на Силва. Поради близостта на предстоящия мач на Силва в UFC Fightin Night 122 в Шанхай, Китай на 25-ти ноември срещу Келвин Гастелум, Силва ще бъде отстранен от бойната карта и UFC понастоящем търси негов заместник", се казва в официалното изявление на UFC.

Макар, че това е първото му потенциално нарушение в рамките на програмата на USADA (започнала да работи с UFC от 2016-та година), за Силва това е потенциално второ нарушение, тъй като той се провали на допинг тест след битката му с Ник Диаз през януари 2015-та година. Тогава Силва получи едногодишно наказание и глоба в размер на 380,000 долара от Атлетическата комисия на Невада (NSAC). Тогава бразилецът твърдеше, че забраненото вещество е попаднало в кръвта му, след като той е ползвал сексуален подобрител.