България победи Холандия с 3:2 гейма (29:27, 20:25, 28:26, 23:25, 17:15) в невероятно драматичен двубой, изпълнен с изключителни обрати и инфарктни ситуации, в който "лъвовете" със сигурност не демонстрираха най-доброто си ниво, но за сметка на това отново показаха непремирим дух и воля за победа. По този начин България записа трета победа от три мача в груповата фаза и зае първо място в крайното класиране, с което си осигури директно класиране на четвъртфинал. Там съперник на "лъвовете" ще бъде победителят от плейофния двубой Германия - Белгия, който е във вторник.

Първият гейм в мача бе инфарктен като двата отбора се "захапаха" от самото началото, разменяйки си водачеството в резултата. "Лалетата" първи поведоха с две точки при 17:15, но флот сервисът на Ники Пенчев даде аванс за България при 20:19.

Водачеството се смени още веднъж, а първият геймбол бе за "лъвовете" при 24:23. Той бе отразен, а Ван Дайк с мощен сервис осигури такъв за съперника. Героична игра в защита остави българите в гейма, а флот сервисът бе магическата отвара за успеха. Първо Георги Братоев с коварен начане удар и съдействие на Владо Николов на мрежата върна аванса за домакините на турнира, след което Ники Пенчев донесе успеха в гейма за 29:27.

Вторият гейм бе спечелен от Холандия по доста странен начин като в основата бе получил се скандал между двата щаба в "Арена Армеец". България водеше комфортно с 16:13 на второто техническо прекъсване, когато контузия в адукторите на либерото Теодор Салпаров наложи влизането в игра на второто ни либеро Влади Иванов.

Проблемът обаче бе, че в този мач като второ либеро бе записан Андрей Жеков. Това доведе до контестация на "лалетата". Двамата старши треньори влязоха в лют спор, а играта бе прекъсната за повече от 5 минути. В крайна сметка Жеков трябваше да бъде "отписан" от състава за мача, а Влади Иванов се появи в игра със сигнална жилетка.

Лошото бе, че прекъсването повлия на концентрацията в българското поле и след 6 поредни точки Холандия поведе с 19:16, а до края на гейма увеличаваше аванса си, за да спечели с 25:20.

Влади Иванов облече резервния бял екип за началото на третия гейм, но българите останаха доста разконцентрирани и Холандия набързо поведе с 6:2. Пасивът ни от 4 точки се запази до второто техническо прекъсване – 12:16. При 19:22 изглеждаше, че Холандия е много близо до успеха в гейма, но в този момент отново дойде ред за флот сервиса на Ники Пенчев, който продължаваше да бъде неразгадаем за холандското посрещане. Разбира се, в този момент помагаше и добрата защита, както и успешните атаки на Николов и Градинаров.

4 поредни точки доведоха до 23:22 за България. Все пак „лалетата“ стигнаха първи до геймбол, но той бе спасен, а блокада на Виктор Йосифов даде предимство за нашите момчета. Съперникът спаси два геймбола, но Градинаров осигури трети след успешна атака, а ас от последвалия му сервис значеше гейм за България – 28:26.

И четвъртият гейм започна по-добре за гостите, които поведоха с 10:6 и макар и на няколко пъти да стигахме до изравняване, през целия гейм бяхме в ролята на догонващи.

Изглеждаше, че обратът отново е възможен, след като от 21:23 стигнахме до 23:23. Холандците обаче първа стигна до геймбол, атаката на Владо Николов бе спасена, а в последствие "лалетата" успяха да направят точка и така да вкарат мача в тайбрек.

В него драмата бе пълна като резултатът вървеше през цялото време точка за точка. Все пак в самия край българите си осигуриха предимство и с 14:13 стигнаха първи до мачбол. Този и още два мачбола бяха спасени от "лалетата", но при четвъртия точката бе за България и така след 17:15 победата бе за нашия отбор.

Владимир Николов бе над всички в двубоя с 27 точки, 15 добави Николай Пенчев, а с 13 се отчете Виктор Йосифов. За Холандия 26 точки реализира Кай Ван Дайк.

Ето и подробно как се разви уникалният двубой:

Андрей Жеков ще получи почивка и с цел запазване на силите няма да участва в днешния мач. Ники Николов е възстановен от травмата си и може да вземе участие в двубоя.

В титулярния състав на Пламен Константинов има само една промяна, която е напълно очаквана. Владо Николов се завръща на позицията на диагонал за сметка на Николай Учиков.

 

В "Арена Армеец" очакванията са за победа, а някои зрители дори играят хоро :)

Posted by Gong.bg on Sunday, 11 October 2015

Първи гейм - 29:27

Двубоят започна точка за точка като предимството от една точка бе за „лалетата“. Техен удар в антената обаче даде аванс за България на първа техническа пауза – 8:7.

Ас на Ван Дайк върна преднината на „лалетата“ за 9:8, но след объркана атака за съперника и контра на Тодор Алексиев България поведе отново за 14:13. Водачеството обаче се смени отново, а отборът, който първи поведе с две точки бе този на Холандия при 17:15.

Флот сервисът на Ники Пенчев изненада холандското посрещане на два пъти като при втория Владо Николов действа съобразително на мрежата. Това доведе до 20:19 за България и прекъсване за холандския треньор Гидо Вермулен. Лошо посрещане на Теди Салпаров обаче върна лидерството за „лалетата“ - 22:21.

Героична игра в защита на Ники Пенчев запази топката в игра, а последвалата атака в аут на съперника значеше нов аванс за България – 23:22. Тодор Алексиев атакува успешно за 24:23 и донесе първия геймбол за „лъвовете“. Той бе спасен, а силният сервис на Ван Дайк донесе 25-а точка за Холандия и първи геймбол за гостите. Самоотвержена игра в защита и успешна атака на Владо Николов ни спасиха след нов тежък сервис на Ван Дайк. Още един геймбол бе спасен от българите по инфарктен начин след блок-аут на Ники Пенчев. Отново флот сервисът на Братоев бе този, който ни даде предимство като точката завърши Владо Николов. Холандците също демонстрираха здрави нерви и взеха следващата точка. Третият български геймбол обаче бе реализиран като отново флот сервисът бе магическата отвара за „лъвовете“, а точката бе дело на Ники Пенчев, който затвори гейма с 29:27.

Втори гейм - 20:25

България първа поведе с 2 точки във втория гейм за 7:5 след пореден коварен флот сервис на Пенчев, след който Теодор Тодоров блокира холандската атака. Нов български блок пък значеше 8:5 при първото техническо прекъсване.

Ники Пенчев с успешна блокада върна аванса от 3 точки при 14:11, в втората техническа пауза дойде при 16:13. Проблем с бедрото на либерото Теодор Салпаров доведе до страхотен скандал в "Арена Армеец". Пламен Константинов поиска да пусне в игра второто либеро на отбора Владислав Иванов, но смяната се забави заради проблем с екипировката на Иванов. Претенциите бяха, че той трябва да е с жълта жилетка, която да обозначава, че именно той е второто либеро. Цялата ситуация доведе и до лют спор между двамата старши треньори, а след няколко минути мачът все пак продължи.

В последствие стана ясно, че в тимовия лист Андрей Жеков е бил записан като второ либеро, заради което бе и претенцията на „лалетата“. В крайна сметка се наложи Жеков да бъде „отписан“ от състава за мача, а като второ либеро да бъде записан Влади Иванов.

Лошата новина обаче бе, че това неочаквано прекъсване повлия на концентрацията в българското поле. Холандците се възползваха и след 6 поредни точки вече те водеха с 3 - 19:16. Ас на Ван Дайк направи резултата 22:18, "лалетата" бяха укрилени от случващото се и след 25:20 изравниха резултата в геймовете.

Трети гейм - 28:26

Влади Иванов облече резервния си екип за старта на третия гейм, но концентрацията на българските волейболисти сякаш продължи да бъде някъде другаде. Много непривични грешки доведоха до ранен пасив от 2:6 преди Владо Николов да размаже лицето на Гайс Йорна с мощна атака за 3:6. Нови две холандски точки обаче значеха 3:8 при първото техническо прекъсване.

Пламен Константинов пусна в игра третия ни разпределител Любомир Агонцев, който дебютира на Евроволей, а флот сервисите на Ники Пенчев отново затрудниха холандците и ни позволиха да намалим до 6:8. Втората пауза обаче дойде при солиден аванс за съперника – 16:12.

Ново завъртане и сервис на Ники Пенчев бяха нужни, за да успеем да намалим пасива си. Посрещачът отново затрудни холандците, а в последствие Владо Николов атакува успешно за 20:22. Упражнението бе повторено като този път българската атака завърши Миро Градинаров. Следващото разиграване пък завърши с удар в аут на холандците и 22:22. Страхотната серия продължи след отлична игра в защита, която бе достатъчна България да излезе напред в най-важния момент за 23:22. Макар и с нови трудности, „лалетата“ спряха серията при 23:23.

Първият геймбол бе за съперника след аут на Владо Николов, който се реваншира в следващото разиграване, а Виктор Йосифов с блок направи 25:24. Холандците спасиха два последователни геймбола за нашия отбор, а Миро Градинаров донесе трети след успешна атака. Именно той застана на началния удар и най-сетне силният му сервис подейства – ас и 28:26 за България в този инфарктен гейм.

Четвърти гейм - 23:25

Владо Николов бе хванат на блокада и Холандия поведе с 6:4 в началото на четвъртия гейм, а авансът на „оранжевите“ се увеличи до 10:6. Успешна блокада на Теодор Тодоров намали пасива ни до 10:12, а добра защита за 12:13 накара Вермулен да поиска прекъсване.

Флот сервисът на Ники Пенчев този път доведе и до директна точка от начален удар, след която резултатът бе изравнен за 14:14. Две поредни точки за Холандия обаче дадоха нова преднина на съперника ни при второто техническо прекъсване.

При 14:17 Пламен Константинов се видя принуден да вземе таймаут, а явно това бе добро решение, защото неговите момчета взеха следващите две точки за 16:18. Холандския обаче отговори със същото, а само блокът на Йосифов ги спря за трета поредна точка.

В игра се върна Георги Братоев на мястото на Любо Агонцев, а мощният сервис на Владо Николов, последвал от още една точка след блокада изравни статуквото за 19:19.

Диагоналът ни бе хванат на блок за 19:21, но нашите отново успяха да изравнят за 23:23 след флот сервис на Агонцев, затруднил холандците да организират добра атака, а в последствие Владо Николов завърши точката.

Холандия първа стигна до геймбол, а атаката на Николов бе спасена и „лалетата“ успяха да организират успешна атака, с която да спечелят гейма за 25:23 и така да вкарат мача в тайбрек.

Пети гейм - 17:15

Холандия поведе с 2:0 в началото на тайбрека, но докосване на мрежата значеше 2:2 и сервис на Ники Пенчев. Изненада след това нямаше, холандците не успяха да посрещнат неговия флот и България вече водеше с 3:2. Две поредни точки за „лалетата“ обаче им дадоха нов аванс за 4:3.

Резултатът се запази точка за точка до 9:9, когато на сцената за кой ли път излезе флот сервисът на Ники Пенчев. След него холандската атака попадна в мрежата и така България поведе с 10:9. Тодор Алексиев бе хванат на блокада и Холандия отново бе с точка напред – 12:11.

Мощен сервис на Владо Николов и щастлива игра с мрежата обаче върнаха водачеството в България за 13:12. При 14:13 стигнахме до първия си мачбол, но той бе спасен от „лалетата“. Още два български мачбола бяха отразени от съперника, но при 16:15 нова българска точка донесе изключително драматичната победа след 17:15 в петия гейм.

Съставите на двата отбора:

България: Георги Братоев, Владимир Николов, Виктор Йосифов, Теодор Тодоров, Тодор Алексиев, Николай Пенчев и либеро Теодор Салпаров (Мирослав Градинаров, Владислав Иванов, Станислав Петков, Любомир Агонцев)

Холандия: Нимир Абдел-Азиз, Яспер Дифенбах, Йероен Раувердинк, Дик Коой, Йоханес Бьонте и либеро Гайс Йорна (Роберт Андринга, Яник ван Харскамп, Нийлс Клапвайк, Томас Коелвайн)