През изминалия уикенд се проведе първият кръг от рали шампионата на България. За голяма част от феновете на моторните спортове ще е изненада, но той се проведе в северната ни съседка Румъния.

Рали Сибиу беше мястото, на което българските рали пилоти стартираха надпреварата си за 2016 година. Сравнено с българските състезания ние сме далеч от стандарта наложен от съседите. Липсва ми нотката патриотизъм, но не може да се отрече, че сме далеч назад в доста елементи, а да не говорим за детайли.

Що се отнася до качества на пилотите нашите не отстъпват почти по нищо на румънците, дори напротив притежават повече качества. Класирането на второ и трето място на български екипажи в крайното подреждане на ралито казва достатъчно, но имаме достатъчно работа, за да достигнем нивото на организация на румънците.

Куп маршали, куп полицаи, указателни табели, всичко беше на топ ниво, като изключим забавянето при награждаването, но все пак трябва да отбележим, че сме на Балканите.

Що се отнася до автомобилния парк, то румънците са за завиждане - Шкода Фабия, Форд Фиеста, Митсубиши Лансър, Субару Импреза са само малка част от стартиралите автомобили. Плюс два едномаркови шампионата - на Сузуки Суифт и Дачия Логан, доста интересно и като надпревара и като емоция за зрителите. Нашият едномарков шампионат Hyundai Racing Trophy, чийто първи кръг също се проведе в Румъния, направи силно впечатление на съседите.

Финалният суперспециален етап проведен по улиците на града само усили допълнително емоцията от моторната надпревара, лайвстрийм директно пред погледа на зрителите.

Има върху какво да се мисли и работи и за подобряването на рали спорта в България, поне със сигурност сравненията са започнали.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS