След успешното си представяне в 36-ото издание на рали Хърватска Крум Дончев се изкачи до втора позиция в класирането за европейския рали шампионат. Разликата му с временния лидер Михал Соловов в момента е едва 5 точки. След завръщането си в София българският пилот сподели някои любопитни аспекти от развоя на надпреварата из околностите на Загреб, както и подробности за следващия старт от програмата си:

- Спечели рали Хърватска за втори път в кариерата си. Какво обаче е значението конкретно на настоящия триумф?

- Победата през 2009 г. мога да определя като една от най-важните в моя път на професионален пилот. Причините за това основно са две. На първо място 36-ото рали Хърватска бе с много висок коефициент. Второ – там наистина се борих с доста силни съперници. Имам предвид и като чисто пилотски умения, които притежават, и по отношение на автомобилите, с които разполагат. Освен това както аз, така и целият ми екип сме напълно наясно, че с всяко силно представяне в европейския шампионат регистрираме нови точки и това ни помага да се изкачваме в класирането, какъвто бе случаят след спечелването на надпреварата в Загреб.

- През втория ден почти през цялото време бе лидер, но заради проблеми приключи деня на трета позиция в таблицата. Загуби ли надежда, че ще можеш да спечелиш ралито, тъй като оставаше само ден и 6 сравнително къси отсечки?

- Рали спорта като цяло е изключително напрегнат и винаги с много високо темпо. Именно неговата непредвидимост го прави толкова интересен. При преминаването на предпоследния етап за втория ден Будиняк 2 по трасето имаше множество фракции. В средната част на отсечката стъпихме на такава, автомобилът се завъртя и се удари в страничния скат. Вследствие предната част на колата и радиаторът бяха изкривени, а скоростният лост се счупи. Оттам дойде и закъснението ни. В никакъв случай обаче не мога да кажа, че съм се обезкуражил. Бях убеден, че моите механици ще съумеят да поправят автомобила при последния сервиз и ще имам шанс през третия ден да се боря за челното място.

- Цялото рали се реши буквално в последния етап. Какво си мислеше преди да стартираш в него?

- Мислех си единствено, че трябва с цената на всичко да избия разликата от 4 секунди, с която водеше временният лидер Михал Соловов. Бях сигурен, че полякът ще бъде максимално бърз, прецизен и няма просто да се предаде. Затова трябваше не само да съм безгрешен, но и да се справя по-добре от него.

- Как оценяваш представянето на новия ти навигатор Петър Йорданов след изминаването на три кръга от европейския и два старта от българския рали шампионат?

- Той напредна невероятно много през последните три състезания. Вече мога смело да заявя, че се доближава максимално до топ навигаторите. Разбира се, не трябва да подценяваме факта, че все още има малко навъртени километри и тепърва ще трупа ценен опит. Но е изключително отдаден на работата и съм убеден, че ще се представи безпогрешно в предстоящите състезания.

- Какви са надеждите ти оттук нататък по отношение на представянето в европейския рали шампионат?

- Надявам се да постигаме възможно най-добрите резултати в отделните надпревари, следователно да печелим колкото се може повече точки. В календара обаче фигурират много различни като тип и характеристики трасета, всяко си има своята специфика, така че е трудно да прогнозирам къде какво точно ще се случи. От друга страна се надявам да имаме шанс да участваме в колкото се може повече стартове този сезон. Засега обаче не е ясно колко ще успеем да покрием заради финансовите трудности, при които сме поставени в условията на криза.

- Кой е следващият старт от програмата ти и какво включва подготовката за него?

- Предстои ни участие в рали Стари столици в Шумен, което е трети кръг от националния шампионат. Във връзка с подготовката за него в момента колата се ревизира изцяло. Непосредствено преди самия старт пък с екипа сме запланували и ще проведем тестове.