"Идентифицираха нападател в турски арест чрез 3G видеовръзка с България." Това беше драматичното заглавие, под което турската преса анонсирана новината, че българският шампион по рали Екатерина Стратиева е била нападната в апартамента на свой приятел в Истанбул.

Насилието, на което е станала жертва 29-годишната състезателка по автомобилизъм, е било крайно необичайно и поради неадекватните действия на извършителя, и поради многото съвпадения, които са го съпътствали. Въпреки тежките наранявания по тялото на Екатерина, в продължение на часове органите на реда даже не са й вярвали, че изобщо се е състояло подобно нападение.

Същевременно, нито охранителите в сградата са разбрали за случващото се, нито камерите са заснели извършителя, нито приятелите на Екатерина са си вдигали телефоните, когато тя им звъняла за помощ. Единственият такъв, който се отзовал всъщност го е напрявил чак след като самолета, с който пътувал се повредил и бил принуден да се приземи.

Паралелно до тези злочести събития стои необичайно силният дух на Екатерина, която през цялото време си е мислила не само да се пребори с нейния нападател, а как да го убеди да бъде спокоен и да й помогне да се погрижи за раните, които самия той й е нанесъл.

Стратегията е била сполучлива и Екатерина обяснява, че я дължи на поредното съвпадение – а именно на положителното послание, което съдържала книгата, която тя си купила ден по-рано и която чела в момента, в който похетителят влязъл в апартамента. Чуйте какво разказа пред Инес Павлова рали пилотът Екатерина Стратиева.