Франческо Баная се извини за „погрешната преценка“, след като италианският пилот от MotoGP бе намерен да шофира в нетрезво състояние на испанския ваканционен остров Ибиса. Нямало друг въвлечен в инцидента рано сутринта във вторник, но според местните медии той върнал на дрегера 0.87 промила алхокол, което е над допустимото според закона 0.25.

25-годишният състезател на Дукати потеглил с автомобила си след прекарана вечер в нощен клуб, където празнувал победата си в Гран При на Нидерландия на 26 юни. Това бе третият му успех през кампанията в Кралския клас и дойде след като не успя да завърши в предишните две състезания – миналогодишният вицешампион изостава от действащия първенец и лидер в генералното класиране Фабио Куартараро с 66 точки.

„При напускането на нощен клуб в 03:00 часа сутринта (вторник) наближавах кръгово кръстовище, когато завърших с предните ми гуми в канавка, без да има други превозни средства или хора въвлечени в инцидента. Взетото количество алкохол от полицията беше над допустимото, което е позволено от испанските закони“, написа той в социалните мрежи. Баная добави, че „съжалява“ за тази „погрешна преценка, която изобщо не трябвало да се случва“. Италианецът каза още, че е „научил урока си“ и предупреди своите фенове: „Никога не сядайте зад волана, след като сте употребили алкохол“.

Мотоциклетистът ще бъде съден, тъй като всеки, който е върнал над 0.60 промила алкохол, се счита, че е извършил дребно престъпление. Ако бъде намерен за виновен, той може да бъде наказан на обществено полезен труд и глобен, както и да му бъде забранено да кара от една до четири години. Полицейски източник отхвърли възможността Баная да влезе в затвора за провинението си - то включва евентуален престой зад решетките от 3-6 месеца, тъй като "щетите са много леки и няма друго въвлечено лице".