24-кратният шампион на България, Източна Европа и европейски шампион за 2011 година Мартин Чой беше любезен часове преди отпътуването си за Франция, където ще участва в "24-те часа на Льо Ман" да даде интервю за Gong.bg. С него разговаряхме на различни теми, а позитивността, която носи пилотът е изключителна.

- Представи се с няколко думи. Мото феновете те познават, но на широката публика ще е интересно да разбере кой си?
- Казвам се Мартин Чой, професионален състезател в клас Супербайк EKO Racing BMW MotorradBulgaria Team.

- Ти си един от най-титулуваните български пилоти. Какво носи известността?
- Има много плюсове, не съм се замислял над този въпрос, тъй като не се считам за известен, просто съм един обикновен човек, който си гони целите и мечтите. Давам всичко от себе си за това.

- Вървиш стъпка по стъпка и след Суперщок 1000 и Супербайк 1000 сега вече ще участваш и в световния ендурънс шампионат? Какво ще донесе като емоция и очаквания тази надпревара?
- Това е един изключително дълъг период през който аз и хората, които седят зад мен, семейство, рекламодетели, мениджъри, се борим. Гоним си мечтите, от година на година вървим нагоре, това са страшно много години труд, и ето че дойде и този момент да премина в световния еднурънс шампионат. Искам да си пожелая да съм здрав и да имаме хубави емоции и резултати.

- Само като кажем "24-те часа на Льо Ман" и моторния фен настръхва от вълнение. Какво е да бъдеш част от тази легендарна моторна надпревара?
- Чувствам се удовлетворен от положения труд, но не мога да не отчета и усилията на спонсорите ми от "Еко България", вече имаме и нови партньори в лицето на BMW Motorrad Bulgaria. Винаги съм се стремял да си изпълнявам задачките по най-добрия начин. Щастлив съм, тъй като ще участвам в един от заводските тимове на BMW Motorrad, което не се случва на всеки да го поканят, да премине тестове и да бъде част от отбора. Това ме кара да работя все повече и да давам всичко от себе си и да оправдавам доверието към мен.

- За какво мечтае Мартин Чой?
- Да съм здрав, да мога да имам едни хубави емоции и резултати, до този момент всичко за което съм мечтал е осъществено.

- Влиза ли в плановете на Мартин Чой едно евентуално участие в MOTOGP?
- Никога не съм си мечтал, не съм се замислял дори, това е нещо коренно различно от това, което правя аз. Там нещата са различни, все едно Формула 1, много силни нации с много силна школа - било то от Испания и Италия, ние го нямаме тук. Аз съм реалист, там нещата вървят от бащи на синове, а също така и това са коренно различни машини от тези които карам. Искал съм да карам 1000 кубикова машина и го правя.

- Какво ще кажеш на младите пилоти, които сега започват състезателния си път. Със сигурност ти си им идол.
- Много е труден пътят. В България се случват много трудно нещата като цяло, а какво да говорим за моторния спорт. Няма много голям пазар на мотори, състезателни екипи, каски, което рефлектира. В Европа не е така, състезателите не мислят дали имат бюджет, дали ще останат без спонсори. Там спонсори, които търсят добри състезатели има много. Пътят, който аз съм минал е доста дълъг и тежък и съм благодарен на всички, които продължават да бъдат с мен. Но, всеки който е поел по този път нека си следва мечтите. Аз вече 18 години съм по пистите, от 6-годишен съм качен на мотоциклет. Имал съм и трудни моменти, но не съм се отказвал.

- Как протича един ден на Мартин Чой?
- Почти всички дни са ми еднакви. Ставам сутрин, отивам на тренировка, сутрин предимно кардио. Сутрин предимно тичам, редувам с каране на колело, но в повечето случаи тичам, тъй като това е много важно за нас, тъй като пистовите състезатели трябва да контролират въздуха си по време на състезание, трябва да имаш въздух. След това обядвам, след което имам малко свободно време, а след това съм във фитнес залата, а в края на деня идва и почивката.

- Участваш в различни кампании свързани с безопасността по пътищата. Разкажи ни малко повече за тях?
- С генералния ми спонсор Еко България участваме в кампанията "Шофирай разумно. Обади се като стигнеш" от 2012 година и съм много щастлив, че толкова години продължава тази кампания, която продължава. Тази година също ще бъда лице на кампанията "Обади се като стигнеш". Правим и други различни неща с тях. Участвахме на маратона на София, участвахме и в маратона на Атина, участваме и в други кампании.

- Караш ли мотор извън пистата?
- Не. Повече от 10-ина години не съм се качвал на мотоциклет просто за забавление.

- Какво ще пожелаеш на феновете на мотоциклетния спорт?
- Да са здрави, да се пазят, да са екипирани, да се пазят, тъй като моторите освен адреналин са и едно заредено оръжие и трябва да бъдем много внимателни по пътищата.

- А на читателите на Gong.bg?
- Да четат Gong.bg и да са здрави.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS