Световният шампион Люис Хамилтън спечели полпозишъна за Гран при на Бахрейн, 15-ти кръг от шампионата на Формула 1 за сезон 2020. До него от първа редица на пистата "Сахир" ще потегли съотборникът му от Мерцедес Валтери Ботас. На втора редица ще са пилотите на Ред Бул Макс Верстапен и Алекс Албън.

В началото температурата на въздуха бе 26 градуса, тази на пистата – 28. Възможността за дъжд според метеоролозите бе 20%. Джордж Ръсел пръв излезе на пистата в Q1, след него и Макс Верстапен започна серия. Първото време бе на пилота на Ред Бул – 1:28.885 мин.

Постепенно се появиха и останалите болиди. Ланс Строл бе сложил гуми медиум, всички останали бяха с меки. След тези серии пръв в подреждането бе Хамилтън (с 1:28.343), следван от Валтери Ботас, Верстапен, Пиер Гасли, Карлос Сайнц, Серхио Перес, Естебан Окон, Алекс Албон, Ландо Норис, Себастиан Фетел.

Шарл Льоклер от Ферари бе 15-ти, на ръба на зоната на изпадащите, в която се намираха състезателите на Уилямс, Хаас и Кими Райконен.

Строл излезе втори, но вече бе със софт. Ръсел прескочи Q1 с чудесен тур. След този сегмент битката не продължиха Антонио Джовинаци, Кими Райконен, Кевин Магнусен, Ромен Грожан и Николас Латифи.

В началото на Q2 всички класирали се за втория квалификационен сегмент с изключение на Гасли и Квят – излязоха с гуми медиум

Карлос Сайнц се завъртя на първи завой и остана блокиран на пистата. По радиото съобщи, че нещо в задната част на шасито му е блокирало. Сесията веднага бе спряна. В този момент никой не бе направил бърз тур.

Макларънът на Сайнц бе изтеглен от пистата с помощта на кран. След това Q2 бе подновена. Верстапен записа 1:28.025 мин. Съотборникът му Албон бе на 0,724 сек зад него. Хамилтън бе с 0,439 сек по-бърз от Макс. Ботас обаче се нареди трети – зад нидерландския пилот. Четвърти бе Албон, следван от Норис, Перес, Строл, Гасли.

В зоната на изпадащите бяха Льоклер, Фетел, Квят, Окон и Ръсел.

Състезателите на Ферари направиха по още един опит с гуми медиум. Фетел обаче остана с 11-то време, а Льоклер бе 12-ти. С тях след след втората част не продължиха Строл, Ръсел и отпадналия в началото на Q2 Сайнц.

В битката за разпределението местата на първите пет редици на стартовата решетка пръв влезе Норис.

Последваха го и останалите класирали се в топ 10 пилоти. Температурата на пистата бе 27 градуса. Пилотът на Макларън записа 1:29.029 мин. Хамилтън даде 1:27.677 и оглави класирането. Верстапен бе втори, на 0,146 сек. Ботас се нареди трети – на 0,244 сек. Следваха Перес, Гасли, Окон, Албон, Норис, Квят, Рикиардо.

Верстапен се оплака, че е загубил сцепление. От бокса му отговориха, че може да премине по-добре четвърти и седми завои.

Хамилтън бе още по-бърз във финалния си опит – с 0,413 сек от собственото си постижение (1:27.264). В крайна сметка топ 3 допълниха Валтери Ботас с 0,289 изоставане и Макс с 0,414.

Надпреварата през утрешния ден започва в 16:10 часа българско време и ще може да бъде проследена пряко по DIEMA SPORT, PLAY DIEMA XTRA и на живо в Gong.bg.