Спринтово състезание с обърната решетка може да замести квалификациите във Формула 1 или по-късно тази година, или през следващата, обясни мениджинг директорът на Формула 1 Рос Браун.

Gulliver/Getty Images
28 снимки

"Този формат си заслужава да бъде подложен на обстойни дискусии. Монца бе кандидат за спринтово състезание, когато обсъждахме календара за този сезон, но това така и не се случи. Този проект трябва да бъде разработен в следващите месеци и може би ще го приложим догодина", пише Браун.

Британската телевизия Би Би Си обаче съобщи, че обърнатата решетка може да бъде изпробвана още през този сезон. Този формат практически изключва провеждането на трите квалификации и ги заменя със спринтово състезание, което започва със стартова решетка в обратния ред на генералното класиране. Крайният резултат пък ще бъде използван за решетка на неделното Гран при.

"С едно подобно спринтово състезание отборите ще трябва да използват различни настройки. В момента Мерцедес се цели в най-бързата обиколка и контрол от първото място. Ако знаят, че ще им се наложи да изпреварват абсолютно всички, стратегията им със сигурност ще претърпи някакви промени", продължи Браун.

Директорът на отбора Тото Волф обаче е убеден, че този формат няма да даде резултатите, които Формула 1 чака. Според Би Би Си той е категорично против плана поради причината, че няма да печели най-добрият и че най-бързият автомобил ще бъде умишлено ощетяван.