В понеделник Международната автомобилна асоциация (ФИА) обяви, че от Ред Бул са надвишили максимално допустимите разходи от 145 милиона долара за 2021 година с под 5 процента, но конкретна сума не бе посочена. Според запознати може да става дума само за няколко десетки хиляди долара, но може и границата да е била премината с над 7 милиона долара, което вече би могло да окаже много сериозна разлика в представянето на болидите на пистата.

Според Тото Волф, шеф на Мерцедес, чиято шампионска серия от осем поредни титли при конструкторите е на път да бъде прекъсната този сезон, това надвишаване на бюджета с 5 процента може да доведе до разлика от няколко десети от секундата във всяка една обиколка. 

"Състезаваме се в напълно различна лига, щом някой си позволява да прекрачва границите", каза Волф и предупреди, че се задава опасен прецедент, с който отборите ще харчат повече от допустимото за постигане на целите си, щом наказанията, които може да получат, са минимални.

Таванът на разходите бе въведен през миналата година с идеята да въведе прозрачност във Формула 1 и да зададе единни стандарти за отборите в организацията.

Според правилника на ФИА наказанието за Ред Бул може да бъде финансово или спортно-техническо, но ако е второто, то ще бъде минимално. На този етап отнемане на точки изглежда нереалистично, така че по-скоро би ставало дума за ограничения в аеродинамиката и в тестовете.