Великолепният състезателен уикенд на Люис Хамилтън в Сао Пауло разпали отново дискусиите за правилата за спринтовата квалификация, които най-вероятно ще бъдат преработени за следващия сезон във Формула 1.

Британският пилот на Мерцедес беше наказан заради техническа неизправност и започна съботната 100-километрова надпревара от последното място, което доведе до рядко виждан екшън през целия уикенд и до нови аргументи за реализирането на идеята за обърната решетка.

Именно устремът на Хамилтън към петата позиция в събота напомни на феновете скучното спринтово състезание в "Силвърстоун" през лятото и това наля допълнително вода в мелницата на тези, които искат да виждат обърната решетка от следващия сезон. Тоест, резултатите от квалификацията да важат за неделното състезание, а в съботното най-бързите да се нареждат най-отзад.

Хамилтън бе пети в 100-километровото състезание и така трябваше да започне Гран при на Бразилия именно от това място, но той също така имаше наказание за промяна в двигателя и заради това стартира десети. Това обаче не спря световния шампион и той победи лидера в генералното класиране Макс Ферстапен след 71 обиколки.

"Мисля, че миналата събота видяхме защо обърнатата решетка би била по-интересна. Имаше толкова много изпреварвания, толкова много драма. Наистина трябва да прегледаме възможните опции за формата на спринтовите състезания. Целият свят видя какво се случи (в Бразилия) и не мисля, че по този въпрос изобщо може да има някакъв дебат", заяви в интервю за motorsport.com директорът на Ферари - Матия Бинотo.
Темата за спринтовите състезания логично предизвиква най-много дискусии тогава, когато дойде време за такива. Или по-точно в часовете, след като те минат. През тази година имаше три 100-километрови старта и в предните два случая не бе толкова интересно, колкото бе в Бразилия. Логиката подкрепя тезата на Биното, че обърнатата решетка може да носи по-голяма гледаемост на Формула 1, а съответно и повече приходи.
През лятото и ESPN обърна внимание на проблема, като го направи заради скучното спринтово състезание на "Силвърстоун". Тогава Ферстапен изпревари Хамилтън още в завой номер 1 и на практика си осигури победата половин час преди карирания флаг. Всъщност, тогава пък квалификацията бе по-интересна.

В обзора си на спринтовото състезание във Великобритания, Лорънс Едмъндсън от ESPN пише: "Нека бъдем честни. Надпреварата в челото изобщо не беше интересна. Когато Ферстапен изпревари Хамилтън в завой номер 1, битката за първото място изглеждаше приключила и така и не бе разпалена отново. Да направим сравнение с вчерашната квалификация (на 16 юли) - в петък разликата между победата и второто място бе само 5 стотни, а пилотите караха цял час. Спринтът пък бе решен на старта и бе последван от 30 минути, в които не се случи нищо" (Едмъндсън изследва плюсовете и минусите на съботния старт като цяло, а не неговия формат).

Между спринтовите състезания във Великобритания и Бразилия обаче има една ключова разлика - скоростта на болида на Мерцедес с новия двигател, заради който Хамилтън бе наказан на първо време. Британецът бе шокиращо бърз в петъчната квалификация и в най-добрата си обиколка бе с 4 десети по-бърз от Ферстапен, което на къса писта като тази в Сао Пауло е от огромно значение.

Това пък позволява и на другата теза да изпъкне - защо да тръгваш последен, когато категорично си най-бърз?

"Не ме разбирайте погрешно. Със старта на Люис от последно място определено се получи спектакъл за публиката, но моето мнение е такова, че победата си е победа и трябва да остане такава. Тя трябва да има стойност, за да се стремиш всеки път към нея. Не знам, може би говоря просто от гледната точка на професионален състезател, но обърнатата решетка не ми изглежда удачен вариант", твърди Даниел Рикардо от "Макларън".

Самият директор на "Мерцедес" Тото Волф каза в сряда, че както при всеки друг в миналото, така и при двигателя на Мерцедес "рано или късно ще има спад в представянето", така че преднината срещу "Ред Бул" няма да се задържи вечно.

Това пък води до въпрос дали Хамилтън щеше да преодолее цели 15 болида със стария двигател и дали нямаше да бъде закотвен в дъното на решетката за Гран при на Бразилия?

Отборните директори ще заседават върху въпроса с правилата на съботния старт след последното състезание за годината в Абу Даби на 12 декември, но към момента е сигурно, че за 2022-а година зрителите ще получат шест спринта. Интересни или не, те ще бъдат разхвърляни из рекордните 23 кръга и по-рано директорът на Формула 1 Рос Браун подхвърли, че може би сезонът ще започне и ще завърши с такива уикенди.

Самият Браун прилича на привърженик на обърнатата решетка заради думите му след Гран при на Бразилия: "Има някои неща, които можем да променим, но Бразилия ни показа колко добре си пасва спринтът със състезателния уикенд. Именно той направи интересни и трите дни от петък до неделя".

Обърнатите решетки не са безпрецедентни за моторните спортове, но до момента оставаха запазени за по-малки от Формула 1 състезания и най-вече такива, които провеждат повече от един старт за точки през уикенда. Подобен формат през последните години има в популярна мотоциклетна надпревара като Световния супербайк шампионат. Там само челните деветима от първия манш застават в обърната решетка за спринтово състезание, предвещаващо втория манш.

Ако COVID-19 не попречи на началото на следващия сезон във Формула 1 и ако може да се вярва на предположенията на Браун, то следващото спринтово състезание може да бъде на 19 март в Сахир, Бахрейн. Страната е домакин на първия кръг за 2022-а.