„Ф1 токшоу” беше вашият верен спътник през целия сезон 2018 във Формула 1. Водещите Иван Петров и Лъчезар Пройнов заедно с екипа от анализатори в лицето на инж. Иван Тенчев, Георги Иванов, Траян Сарафов, Момчил Манчев, а също и продуцента Мико Теллалов обединиха усилия, за да ви предоставят едно по-пълноценно изживяване на емоциите, победите, паденията, катастрофите, изпреварванията, въобще всичко, което можете да видите във вселената на „кралските гонки”. Затова е повече от справедливо именно на този специален тим да се доверим за равносметката и изводите от тези 21 старта, които написаха история.

След като големите претенденти получиха необходимото внимание, идва време да обърнем внимание и на останалите тимове. Ако си позволим словесна каламбура с музикалния жанр хеви метъл, то той може да опише чудесно огромната разлика между Мерцедес и Ферари, от една страна, и другите 8 тима. Доста „тежък метал” имаше зад диктуващите темпото.

Естествено, за поредна година Ред Бул се оказа третата сила на трасето, което закономерно ѝ отреди същата позиция в класирането при конструкторите. Единствено Люис Хамилтън спечели повече точки от Макс Ферстапен през втората половина от сезона, но младият холандец можеше да има далеч по-важна роля, ако не бяха сериозните му като брой и характер грешки в началото на сезона. Колкото до неговия партньор Даниел Рикиардо – от момента, в който австралиецът обяви преминаването си в Рено, късметът тотално го загърби. Цели 8 отпадания са нещо, което трудно може да бъде асимилирано дори от пилота с най-капризна кола. Някъде във въздуха виси и въпросът дали нямаше и съмнителен елемент при тях.

Рено постигна своята главна цел и завърши четвърти в генералното подреждане, ала французите едва ли могат да бъдат доволни. Причината е, че те осигуряваха на Ред Бул същия двигател, а разликите в представянето бяха колосални. Голямата цел през следващия сезон ще бъде скъсяване изоставането спрямо третия по сила тим до 0,2-0,5 секунди. Задачата не е невъзможна, но не е и лека, като се има предвид, че по средата на 2018-а Рено сякаш в някаква степен изгуби посоката в своето развитие.

Форс Индия и Хаас демонстрираха огромен напредък във всяко отношение, като за първите това бе повече от впечатляващо предвид смяната на собствеността в хода на кампанията (и съвсем реалната опасност да последват съдбата на Маруся, отивайки в небитието). Торо Росо също изпрати една година на стабилни резултати, докато Уилямс, Макларън и Заубер продължиха с безуспешните опити да изплуват от дъното.

Със сигурност 2019-а се очертава като една много интригуваща година във Ф1 предвид промените в пилотските състави. Само два отбора – Хаас и Мерцедес – запазиха титулярите си непроменени, което е още едно доказателство как всеки се опитва да потърси позитивно изместване от настоящата си ниша.

Гледайте поредния епизод от годишния обзор на „Формула 1 токшоу”.