„Ф1 токшоу” беше вашият верен спътник през целия сезон 2018 във Формула 1. Водещите Иван Петров и Лъчезар Пройнов заедно с екипа от анализатори в лицето на инж. Иван Тенчев, Георги Иванов, Траян Сарафов, Момчил Манчев, а също и продуцента Мико Теллалов обединиха усилия, за да ви предоставят едно по-пълноценно изживяване на емоциите, победите, паденията, катастрофите, изпреварванията, въобще всичко, което можете да видите във вселената на „кралските гонки”. Затова е повече от справедливо именно на този специален тим да се доверим за равносметката и изводите от тези 21 старта, които написаха история.

Има обаче един важен фактор, без който нищо нямаше да бъде същото, включително и „Ф1 токшоу”, а това бяха феновете. Онези, които състезание след състезание, предаване след предаване звъняха придаваха една специална жилка на цялото преживяване. Именно любителите на моторните спортове ще имат централната роля в последната част от годишния обзор на сезона.

Един от основните въпроси, които няма как да не вълнуват всеки, който се интересува от Формула 1, е свързан с новото поколение пилоти и преди всичко Макс Ферстапен и Шарл Льоклер. Първият отдавна е фаворизиран от шефовете си в Ред Бул и в редица състезания показа, че това съвсем не е незаслужено. От друга страна, почти толкова бяха и случаите, в които той с лека ръка „хвърли на боклука” сигурни победи, а в дадени случай постави егото си пред интересите на отбора. Неговият баща Йос имаше същата склонност да губи самоконтрол, затова е интересно в коя посока ще поеме неговият наследник. Колкото до Льоклер, той получава първия си сериозен шанс чрез Ферари, а това може още от самото начало да постави под въпрос отношенията му със Себастиан Фетел. Монегаскът имаше наистина позитивен дебют във Ф1, но сега ще трябва да усети от първа ръка какво значи да работиш при „скудерията”.

Балансът на силите по отношение на двигателите е друга тема, която буди интерес. Предвид доминацията си през последните сезони, Мерцедес като че ли остава встрани от дискусията. Тук главният въпрос се върти около това доколко Хонда ще може да предостави на Ред Бул един задвижващ блок, който може промени сериозно настоящото статукво. Тестовият сезон на японците с Торо Росо – защото по същество той си беше такъв – премина както с много позитивни моменти, така и с немалко проблеми.

Чуйте още какви въпроси зададоха феновете, докато погледите вече се насочват към следващата кампания.