Голяма част от пилотите и шефовете на отбори от Формула 1 се надяват да видят преработка на системата за наказания, която действа в момента. Според мнозина тя санкционира твърде сурово състезателите за технически проблеми и дефекти.

По принцип пръв този въпрос повдигна бившият пилот от „кралските гонки” Марк Уебър. „Много хора включват телевизорите си, за да гледат състезанието, а изведнъж се питат: „Защо моят любим пилот е най-отзад в колоната?!” Губим публика само заради това”, отчете австралиецът, който предложи и доста интересна алтернатива. Уебър счита за по-уместно да се отнемат точки от актива на тимовете в първенството при конструкторите, отколкото пилотите да бъдат смъквани назад в стартовата решетка.

Състезателят на Хаас Кевин Магнусен споделя подобно виждане. „Ако двигателят ти откаже, вината е повече на отбора, така че изваждането на точка при конструкторите ми изглежда по-удачен вариант”, каза датчанинът.

В отминалото Гран При на Австрия Люис Хамилтън (Мерцедес) получи санкция от 5 позиции заради смяна на скоростна кутия. Това сериозно повлия върху състезанието му и принуди британеца да потегли от 8-а позиция. Неговият голям конкурент за титлата Себастиан Фетел (Ферари) се възползва и увеличи аванса си пред британеца.

„Наказанията като цяло влияят на битката за титлата твърде много. Винаги искам този, който е най-бърз, да печели състезанието, затова считам, че техническите проблеми не бива така сериозно да наказват пилотите”, каза шефът на Мерцедес Тото Волф.

„От друга страна, ситуацията може да излезе извън контрол, защото ако никой не бива наказан, винаги ще сменяме скоростната кутия, двигателя и така нататък. Надявам се с опитен човек като Рос Браун начело, ще се вземат решения, които да променят ситуацията”, допълни Волф.