Отборите подминаха предложението на собствениците на Формула 1 – „Либърти Медия” за купуване на дялове в шампионата на преференциални цени.

Преди 6 месеца американската компания приключи успешно придобиването на „кралските гонки”, като още тогава обяви заделянето на 19 милиона дялове, които могат да бъдат закупени само от отборите на цена от 21,26 щатски долара за акция (на борсата същите се търгуват срещу 34,33 щатски долара за бройка). Срокът на предложението изтече без нито един от отборите да се възползва от опцията, което означава, че въпросните 19 милиона акции се вадят от употреба.

Собственикът на Ред Бул още умува за дялове във Ф1

„Активно обсъждахме с всички отбори начинът, по който да изградим обща визия за спорта и който щеше да създаде истинска стойност за всеки акционер”, коментира изпълнителният директор на Формула 1 Чейс Кери. „След като прозорецът за тази конкретна инвестиции изтече, ние сме доволни от дискусиите, които провеждаме с отборите.”

„Те ще отнемат време, но оценяваме готовността за отговор по отношение на по-нататъшното синхронизиране на целите за дългосрочното добруване на спорта”, допълни Кери.

Отборите не желаят безгласните акции във Формула 1

През февруари президентът на Ферари Серджо Маркионе обяви, че неговата компания би инвестирала във Формула 1 едва когато е наясно с бъдещето отвъд настоящите рекламни споразумения, които ще изтекат през 2020 година.