Себастиан Фетел започна по шампионски новия сезон във Формула 1. Четирикратният световен шампион спечели напечената надпревара за Гран при на Австралия в директна битка с Люис Хамилтън, с когото се очаква да се вкопчат в люта битка за титлата през тази година. 

Германецът беше по-бърз само с около пет секунди, което е изключително малко като разлика, но напълно достатъчно, за да е на най-високото място на подиума. Така той записа 48-а победа и общо 100-ен подиум в кариерата си. Трети остана другият пилот на Ферари Кими Райконен, който я удържа след здрава битка с Даниел Рикиардо от Ред Бул. 

Двукратният световен шампион Фернандо Алонсо с Макларън Хонда се пребори за петата позиция, вклинил се между двамата пилоти на Ред Бул. Това предопредели и шестата позиция на Макс Верстапен. Челната десетка беше затворена от Нико Хюлкенберг (Рено), Валтери Ботас (Мерцедес), Щофел Вандоорн (Хонда) и Карлос Сайнс-младши (Рено). 

Хамилтън започна състезанието от полпозишън и още на старта успя да удържи налитащите към челната му позиция пилоти на Ферари. Постепенно състезанието навлезе в русло, в което британецът водеше комфортно. 

Той трупаше аванс, а за отбелязване в началото на надпреварата беше и първото отпадане за сезона, което беше на дебютанта Сергей Сироткин от Уилямс, което се сучи още в 6-та обиколка. 

Решаващите моменти дойдоха при влизанията в бокса. Хамилтън и Райконен имаха сходна тактика с ранно спиране за смяна на гумите. Първи влезе Ледения в 19-я тур, а почти веднага след това го последва и британецът. 

След излизането действащият световен шампион беше пред съперника си, а колоната поведе Себастиан Фетел, който използва стратегия с по-късно влизане. Това се случи за него чак в 27-та обиколка и излезе само на половин секунда пред Хамилтън. 

Това се оказа и решителният момент в състезанието. Малко след това на пистата се появи кола на сигурността заради инцидента с отпадането на Ромен Грожан, а като цяло двамата пилоти на Хаас заедно с Кевин Магнусен напуснаха надпреварата по глупав начин заради грешки на механиците им. 

При рестарта германецът устиска аванса си и продължи да води колоната. Преднината му беше застрашена в 47-та обиколка, когато Хамилтън натисна да го изпревари, още повече, че се движеше в по-добро темпо. 

Пилотът на Мерцедес обаче пресили болида си в завоя и това му коства изоставане от над две секунди. Той направи още един опит няколко тура по-късно, отново неуспешен и впоследствие се отказа да гони успеха. Така Фетел се поздрави с 25 точки на старта на сезона. 

Интересна беше битката и за третата позиция, но Райконен устоя на напора на местния любимец Даниел Рикиардо, който показа бясно темпо в последните обиколки, но не достатъчно да се пребори за подиума. 

------------------------

1 - Старт на състезанието! Люис Хамилтън тръгна великолепно и още на старта отби рязката атака на Кими Райконен и го блокира по страхотен начин, за да устиска полпозишъна си. Челната тройка се запази, като Кевин Магнусен се нареди зад тях, измествайки Макс Верстапен. 

5 - Хамилтън продължава да води колоната, а по-завързано е в битката на по-задните места от нея, тъй като британецът с лекота поддържа аванса си пред Кими Райконен. 

6 - Първи отпаднал през новия сезон и това е дебютантът Сергей Сироткин от Уилямс. Обиколка по-късно Маркус Ериксон също отпадна, двигателят на болида му угасна. 

10 - Макс Верстапен се завъртя и изгуби цели четири позиции. Той вървеше четвърти, но заради този инцидент се смъкна чак до осмото място. В челото продължава да няма промени. 

13 - Хамилтън продължава да поддържа аванса си на върха, води комфортно с 2.621 секунди пред Райконен. Фетел е трети на още две секунди и половина назад. 

20 - Хамилтън мина през бокса, след като обиколка по-рано това беше направил и Кими Райконен. В крайна сметка британецът се забави само 21.8 секунди в пита и излезе пред финландеца. Лидер е Себастиан Фетел, който обаче тепърва ще влезе в бокса. 

23 - Докато чакаме влизането в бокса на Фетел, най-интересна е битката за четвъртото място. Кевин Магнусен беше на изгодна позиция, но механиците го провалиха при поставянето на гумите и той отпадна. Така четвърти се държи Ромен Грожан. 

26 - Отпадна и Ромен Грожан, малко след влизането му в бокса. Така и двата автомобила на Хаас са аут, но при французина повредата беше в двигателя. 

27 - Фетел опази първата си позиция и след излизането от бокса за смяна на гумите. Той излезе на половин секунда пред Хамилтън и двамата се вкопчиха в люта битка. 

32 - Състезанието се поднови след излизането на кола за сигурността. Фетел и Хамилтън са рамо до рамо и ще се борят до последно за победата. 

36 - Продължава гонитбата в челото, но Фетел демонстрира по-добро темпо. Той увеличи преднината си пред Хамилтън на вече една секунда. 

39 - Голяма битка и за третото място. Даниел Рикиардо натиска Кими Райконен за тази позиция, но финландецът отбранява позицията си великолепно. 

46 - Битката на върха продължава с непроменени роли. Фетел води с една секунда, а направи и най-бърза обиколка в състезанието. 

47 - Хамилтън отговори и даде нова най-бърза обиколка - 1:26.523 минути. Внезапна грешка веднага след това заради агресивна атака на завоя и блокиране на предна дясна гума направи изоставането му над две секунди. 

50 - Фетел поддържа преднината си и победата му вече изглежда все по-вероятна,макар Хамилтън да се приближи на 1.5 секунди зад него. До края обаче остават още само осем обиколки. 

51 - Хамилтън с нова най-бърза обиколка - 1:26.444 минути. 

54 - Победата на Фетел вече е почти сигурна. Той поддържа разлика от около три секунди пред Хамилтън. 

57 - Фетел вдигна дистанцията на пет секунди пред Хамилтън и победата му е сигурна. Топ 3 ще се затвори от Кими Райконен, а любимецът на местната публика Даниел Рикиардо ще е четвърти. 

58 - Край на състезанието! Себастиан Фетел победи Люис Хамилтън, трети остана Кими Райконен.