Титлата във Формула 1 за 2018-а все още не е ничие притежание! След 113 старта и над 5 години пауза Кими Райконен стъпи на най-високото стъпало в старт от "кралските гонки", печелейки Гран При на САЩ, с което отложи шампионските празненства на Люис Хамилтън и Мерцедес. Ледения беше чудесен на старта, изпреварвайки стартиралия от полпозишън действащ световен шампион, после изпусна водачеството заради различните стратегии, но след това се възползва от лошите разчети в бокса на Мерцедес, който очакваше Хамилтън да премине през състезателната дистанция с 1 спиране.

"Тролът" Кими пита Люис: Ти стана ли шампион?

Райконен взе трофея в САЩ, а съдбата си знае работата

Британецът завърши на трето място в Остин, Тексас, а втората позиция отиде в ръцете на феноменалния в този ден Макс Ферстапен. Холандецът може и да изглеждаше обречен с повредата в съботната квалификация, но удиви всички с разумното и вдъхновено пилотиране. Той започна състезанието като 18-и, а накрая трябваше успешно да отбива атаките на Хамилтън, който ще трябва да изчака поне до Гран При на Мексико, за да сбъдне мечтата си за пета световна титла.

Щастливият Макс: Прокъсах си обувката от натискане на газта

Хамилтън: Не знам защо нашата стратегия се обърка

Неговият голям конкурент Себастиан Фетел също се погрижи за оставането си в битката. Той стартира пети, но още във втората обиколка се срина до 15-а позиция след контакт с Ред Була на Даниел Рикиардо. Накрая с един финален опит германецът задмина другия пилот на Валтери Ботас и завърши 4-и, с което си остави минимални шансове за обрат в оставащите 3 състезания.

Стартът на състезанието беше просто перфектният за Кими Райконен. С ултрамеките сликове финландският пилот на Ферари показа далеч по-добра реакция при угасването на светлините, а Хамилтън опита да компенсира, изтласквайки го встрани. Това обаче не попречи на Ледения да влети като лидер в първия завой, докато Мерцедесите на световния шампион и Валтери Ботас останаха зад него.

На съвсем различния полюс за пореден път беше съдбата на Себастиан Фетел. Стартирайки от 5-ото място, германецът опита да задмине Даниел Рикиардо (Ред Бул) и малко след завършването на първата обиколка, успя да го стори. Ферарито на Фетел обаче продължи да се държи нестабилно по асфалта, а Рикиардо се възползва и контраатакува. В желанието си да удържи вътрешната траектория в следващия завой, Фетел опита по-рязко спиране и се получи контакт между гумите на двата болида. Това доведе до завъртане за Фетел и му коства един куп загубени позиции, изпадайки до 15-ото място.

В третата обиколка всичко приключи за Фернандо Алонсо (Макларън), който бе ударен от Ланс Строл (Уилямс) и пораженията по колата му бяха твърде тежки, за да продължи надпреварата. "Просто е невъзможно да се състезаваш с тези момчета", ядосано възкликна двукратният световен шампион.

Деветият тур донесе поредното разочарование за Даниел Рикиардо. Ранната му битка с Фетел тотално се обезмисли, след като отново бе принуден да отведе болида си в една от зоните за сигурност заради технически дефект.

В 11-ата обиколка Хамилтън се възползва от колата за сигурност и влезе в бокса за смяна на гуми (залагайки на софт, най-твърдият избор за състезанието), а това му позволи да излезе веднага след Ботас.В същото време Фетел вече се бе изкачил до 5-ото място, но тежкото тепърво предстоеше, тъй като в този миг се намираше на цели 10 секунди зад четвъртия Макс Ферстапен (Ред Бул).

Решението на Мерцедес позволи на Хамилтън много бързо да застигне Райконен, който за момента все още отлагаше преминаването си през бокса. В 20-ата обиколка на старт-финалната права британецът проведе първата си атака, при която Кими някак намери начин да се защити въпреки очевидната разлика в сцеплението. Люис също така показа, че иска да победи, но не е склонен да рискува излишно. Два тура по-късно Райконен вече нямаше избор и трябваше да премине през бокса, а това откри пистата пред британеца.

До 30-ата обиколка вече всички без Кевин Магнусен (Хаас) и Маркус Ериксон (Заубер) бяха преминали веднъж през бокса, а Хамилтън имаше аванс от 40 секунди пред движещия се на 5-о място Фетел. Надеждата все пак мъждукаше за германеца, тъй като гумите на световния шампион вече даваха признаци на износване. Така идеята на Мерцедес да мине само с едно спиране в бокса се оказа поставена под въпрос. Зад него Кими Райконен систематично започна да скъсява изоставането си, а Фетел с гумите, които постави в 28-ата обиколка, започна да върви поредни най-бързи обиколки.

В края на 37-ата обиколка Хамилтън за втори път посети бокса си и отново заложи на меките гуми. Така той се смъкна до 4-ото място, точно пред Фетел, а сега можеше да продължи да атакува до края с пълни сили, без да мисли за съхраняване на гумите. Оттук до края беше ясно, че Фетел няма никакъв шанс сам да изпревари световния шампион, така че трябваше да разчита на пилотите пред себе си. Ботас за втори път по време на състезанието пропусна Хамилтън пред себе си, за да му позволи да стане трети. При така стоящото разпределение на силите на британеца щеше да му стигне и второто място, което значеше, че трябва да се пребори с правещия феноменално състезание Макс Ферстапен.

Влизайки във финалните 10 обиколки на състезанието, вече нямаше спор, че лидерът Райконен ще бъде застигнат от някого измежду Ферстапен и Хамилтън. И двамата имаха предимство в темпото спрямо Ледения. Това принуди Фетел да търси начин, дори със своите износени меки гуми, да търси атаки срещу намиращия се пред себе си Ботас. Сметките на инженерите на Хамилтън обаче пак излязоха криви, защото и този комплект меки гуми започна бързо-бързо да се предава предвид агресивното пилотиране на британеца.

В края на 54-ата обикока имаше атака и тя беше на Хамилтън срещу Ферстапен. Двамата състезатели проведоха изключително интересен двубой с нестабилните си коли в последните 4 завои от трасето. Дуелът вървеше с разменено надмощие, като на няколко пъти британецът докосна световната титла. В крайна сметка Ферстапен извлече повече сцепление, а Хамилтън описа дълга крива в зоната за сигурност пред старт-финалната права. В предпоследния тур Фетел проведе отчаян щурм срещу Валтери Ботас, който в опита за контраатака спря твърде късно и излезе извън трасето, което остави Фетел четвърти, а интригата за титлата - жива.

В следващия старт - Гран При на Мексико - Хамилтън ще има нужда да спечели само 5 точки повече от Фетел, за да стане недостижим на върха. Хамилтън има 346 точки срещу 276 за Фетел. Райконен е трети с 221, а неговият финландски сънародник от Мерцедес Валтери Ботас има 217.