Гран При на Сингапур все пак започна в много трудните условия с мокро трасе, а Чеко Перес спечели надпреварата. Той взе първата позиция още на старта, след като изпревари Шарл Льоклер на старта и не изпусна преднината си докрая на състезанието, което приключи след изтичането на времевия лимит от 2 часа, вместо изминаването на всички обиколки, заради забавянето на старта. Макс Ферстапен завърши на 7-о място. Чеко Перес спечели с над седем секунди разлика пред Льоклер, но е застрашен от евентуално наказание, заради нарушаване на правилата за каране зад кола за сигурност. Ако наказанието бъде 10 секунди, то пилотът на Ферари ще вземе победата в Сингапур.


БГНЕС
29 снимки

Стартът на състезанието мина без проблеми от към удари, а Чеко Перес направи феноменален старт и изпревари Шарл Льоклер. Макс Ферстапен пък загуби няколко позиции и се движеше 12-ти, но още докрая на втората обиколка той се върна до десетото място.

Проблеми за Кевин Магнусен, който мина през един от високите бордюри след битка с Ферстапен, а парче от предното крило на пилота на Хаас излетя опасно на пистата. Люис Хамилтън пък загуби третата си позиция от Карлос Сайнц.

Първият по-сериозен контакт дойде в 7-та обиколка, когато Николас Латифи се сблъска с Джоу от Алфа Ромео, като канадецът от Уилямс остана със спукана гума, докато пилота на Алфа Ромео остана неподвижен, като че ли вина за инцидента имаше Николас Латифи. Този момент доведе до кола за сигурност.

Колата за сигурност се прибра в края на 10-та обиколка, а Чеко Перез поднови състезанието по-прекрасен начин и запази първото си място, Макс остана 9-ти зад Фетел, който успешно задържа нидерландеца зад себе си вече няколко обиколки. Ферстапен обаче показа агресия и успешно изпревари немския пилот на Астън Мартин. След това обаче нидерландецът бе забавен доста сериозно от Фернандо Алонсо, като пилотът на Ред Бул просто не можеше да атакува Алонсо в продължение на 4 обиколки.

Една трета от състезанието премина, а пилотите използваха все още гуми за мокро трасе, като от няколко отбора попитаха пилотите си какво мислят за най-меките гуми за сухо, но всички пилоти настояха, че все още е прекалено мокро на пистата. 

Изненадващо, Фернандо Алонсо отпадна заради проблеми с двигателя, което отвори вратата на Макс Ферстапен да премине напред до 6-та позиция в състезанието. Веднага бяха дадени жълти флагове и виртуална кола за сигурност.

Първи рискува Джордж Ръсел с гумите от средна твърдост, но още с излизането от бокса се видя, че тези гуми не са подходящи за пистата, а британецът едва се оттърва от удар в стената. След приключването на виртуалната кола за сигурност, Перез продължи да увеличава преднината си, като тя стигна почти три секунди от Шарл Льоклер. Макс Ферстапен пък наближаваше Ландо Норис, който се движеше на 5-то място. Четвърти бе Люис Хамилтън.

Алекс Албън направи грешка в 26-та обиколка на състезанието и се заби в една от предпазните стени, той остана без предно крило, а имаше и спукана гума. Албън успя да се върне на пистата и да продължи, а флаговете бяха жълти, но колата за сигурност отново беше само виртуална. 

Нова грешка, този път на Естебан Окон в 28-та обиколка доведе до нови жълти флагове. Французинът също се озова в една от стените, а колата му първоначално остана неподвижна, а след това пилотът успя да даде назад - нова виртуална кола за сигурност.

Макс Ферстапен настигна Норис и го постави под напрежение в 33-та обиколка. Льоклер държеше най-бързата обиколка, но изобщо не сваляше от разликата си до Серхио Перес. Именно в 33-та обиколка Хамилтън допусна грешка и излетя от пистата, той се спря в една от стените, но като че ли без никакви щети. При завръщането на седем кратния шампион на пистата, той блокира Ферстапен, а Норис мина с една позиция напред. Големите противници от миналия сезон са гума до гума. А Макс претендира за опасно поведение на британеца.

Много от пилотите се насочиха към бокса за нови гуми и то - средно твърди за суха настилка. Джордж Ръсел, който по-рано сложи такива гуми започна да се движи с най-бързо темпо. Льоклер влезе една обиколка по-рано за новите гуми, а и двамата пилоти на Ред Бул останаха на пистата. Работата на механиците на Ферари не бе най-бързата, като бокса на Льоклер отне над 5 секунди. А една обиколка по-късно Чеко Перез влезе също в бокса, а механиците му бяха перфектни и мексиканеца излезе първи на пистата.

Юки Цунода не успя да загрее добре гумите за сух асфалт и се озова в стената. Пилотът на Алфа Таури напусна болида, а решението бе очевидно - нова кола за сигурност, 1. Чеко Перес, 2. Шарл Льоклер, 3. Карлос Сайнц, 4. Ландо Норис, 5. Макс Ферстапен. Много добро и тихо състезание за Рикардо, който се озова на 6-то място при колата за сигурност, а той бе единстевният пилот, който директно погледна към най-меките гуми на пирели.

По време на 39-та обиколка стана ясно, че надпреварата ще завърши с изтичане на времевия лимит, а не изминаването на всички обиколки. Колата за сигурност се прибра при оставащи малко над 34 минути от състезанието. Той без проблем запази първата си позиция. Неговият съотборник - Ферстапен пък се опита да атакува Норис, но блокира гумите и не успя да спре навреме, вместо това той продължи в една от зоните за сигурност. При завръщането си на пистата, нидерландецът успя все пак да си върне позицията от Хамилтън, но сподели по радиото, че трябва да влезе в бокса и точно това направи.

Джордж Ръсел пък спука гума задна гума, а Макс Ферстапен го изпревари за 13-та позиция. Лош късмет за миналогодишния световен шампион.

Шарл Льоклер се залепи зад Чеко Перес и настояваше да изпревари Чеко Перес за победата в Сингапур. Пилотът на Ферари бе по-бърз и записваше рекордни обиколки, но Чеко Перес е известен именно с добрата си защита и продължи да защитава успешно първата позиция.

Изненадващо, Ландо Норис влезе в борба за подиума, след като настигна Карлос Сайнц, а системата ДРС беше активирана. Съотборникът на Ландо - Даниел Рикардо го следваше. Люис Хамилтън остана на 8-то място, а Макс Ферстапен окупира 12-та позиция.

Само 20 минути преди края на състезанието, Чеко Перес и Шарл Льоклер водят страхотна битка за първото място вече в продължение на няколко обиколки. Въпреки ДРС Шарл Льоклер не успяваше да атакува мексиканеца, който въпреки няколко малки грешки, успя да защити позицията си. Пилотът на Ферари направи грешка и загуби малко време, а Чеко Перес отвори над секунда разлика между двамата. 12 минути преди края на състезанието Чеко Перес вече отвори разлика от над 2 секунди пред Шарл Льоклер, а Макс Ферстапен се движеше на 9-то място зад Люис Хамилтън.

Чеко Перес е под лупата, след като обявиха разследване за евентуално нарушаване на правилата при движението зад кола на сигурност. Ако признаят мексиканеца за виновен, то той би получил 5 секунди наказание и така да загуби първото място. Мексиканецът записа няколко поредни най-бързи обиколки в отговор на потенциалното наказание, като решението затова бе оставено за след състезанието, което означава, че дори след награждаването няма да е ясен победителят.

Минута преди края на състезанието, нетипична грешка за Хамилтън даде шанс на Ферстапен, а той се възползва по прекрасен начин и взе 8-то място. Чеко Перес пък вдигна преднината си на над 5 секунди от Шарл Льоклер и така си подсигури победата в Гран При на Сингапур.