Празненствата по случай изравняването на славния рекорд от 91 победи във Формула 1 на Михаел Шумахер от Люис Хамилтън се отлагат за по-натам. Това стана факт, след като съотборникът му в Мерцедес Валтери Ботас взе успеха в Гран при на Русия в Сочи, след като британецът финишира трети, макар да получи 10-секундно наказание, а пред него бе Макс Верстапен. Нидерландецът остана особено доволен след втората си позиция, след като призна, че се радва от "разделението" на двата "мерцедеса". "Сребърните стрели" пък за втора поредна година допускат като отбор грешки в състезанието на територията на Русия заради незапознаване на правилата.

30 снимки

Още след първите няколко завои на състезанието се наложи излизането на кола на сигурността. Валтери Ботас успя да задмине още на старта Макс Ферстапен, като нидерландецът не издържа и излезе извън пистата, за да се върне зад колата на Даниел Рикиардо на 4-то място.

По-интересните събития обаче бяха в средната част на колоната. Карлос Сайнц направи аматьорска грешка, удряйки стената на завой номер 5, което създаде сериозен хаос на трасето. Само няколко секунди по-късно обаче се завъртя и Ланс Строл, което принуди стюардите да изкарат кола за сигурността, която прекара следващите 4-5 обиколки на пистата, докато отломките бъдат разчистени. 

Рестартът на надпреварата беше посрещнат с две наказания за Люис Хамилтън. На два пъти той получи наказания от по 5 секунди, заради непозволен тренировъчен старт преди началото на състезанието. Тези наказания наложиха смяна в стратегията на Мерцедес, но в челните места нямаше други сериозни размествания, след като Ферстапен си върна третата позиция, а двата болида на "Рено" заемаха 4-та и 5-та позиция. 

След първите спирания в бокса Ботас излезе начело, следван от Ферстапен и Льоклер, който избра стратегия с по-дълъг първи стинт. Хамилтън, от своя страна, избра да изтърпи и10-секундното си наказание още на този етап. 

В 15-ата обиколка се видя доста силна атака, която бе предприета от Серхио Перес срещу Даниел Рикардо и така пилотът на Рейсинг Пойнт вече беше пети и започва да преследва за четвъртото място другия пилот на Рено, Естебан Окон. 

Две по-късно Хамилтън влезе в бокса за смяна на гуми, като в същото време изтърпя и наказанието си. От лидер на колоната британецът се върна на пистата в Сочи с твърдите гуми на Пирели на 11-а позиция. 

В следващата обиколка дойде и отговорът на Ботас, който веднага влезе в бокса и заради наказанието на Люис необезпокояван се върна на пистата като лидер в надпреварата. Втори вече е Верстапен, а трети е пилотът на Ферари Леклер, който обаче още не е минавал през бокса за смяна на гуми.

В 27-ата обиколка за втори път в бокса влезе лидерът в надпреварата Валтери Ботас. Финландският пилот на Мерцедес комфортно се върна на първа позиция на пистата. Две обиколки по-късно от втора позиция за първи път в бокса влезе и Шарл Леклер. Младият монегаск се върна на седма позиция. В 37-ата пък Макс Верстапен се оплака по радиото към своя пит, че губи по шест десети от скоростта си на правите линии и същевременно трябваше да защитава своята втора позиция срещу третия Хамилтън.

Разликата между Хамилтън и Верстапен се увеличи на малко над 10 секунди, след като пилотът на Ред Бул вдигна малко темпото. 10 тура преди карирания флаг Ботас продължаваше спокойно да води на Сочи Аутодром с преднина от малко над 11 секунди пред Верстапен. Хамилтън бе на малко под 10 сек от пилота на Ред Бул. На трасето за кратко бе включен режим на виртуален сейфти кар, след като Грожан мина през ограничителните табели на втори завой. В последните няколко обиколки от десетия кръг на световния шампионат за 2020 г. битки реално имаше след трета позиция. Ботас спечели пред Верстапен и Хамилтън. Четвърти финишира Перес, следван от Рикиардо, Льоклер, Окон, Квят, Гасли. Албон бе десети и в последния тур получи санкция 5 секунди за вече прословутия втори завой.